Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pastýřský koláč

Hodnocení receptu je 4,7 (17×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

michsamant michsamant

Snadný

Doba přípravy 90 min Doba přípravy: 60 min Doba tepelné úpravy: 30 min

90 min (60 min příprava + 30 min tepelná úprava)

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie5 143 kJ /
1 229 kcal
Bílkoviny81,00 g
Tuky69,78 g
Vláknina15,33 g
Cholesterol 216 mg
Sodík 317 mg
Sůl0,60 g
Sacharidy64,35 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Zemiaky osupeme a uvarime do makka, roztlacime na kasu spolu s kuskom masla. Krok 2: Na oleji spenime cibulku, cesnak. Krok 3: Pridame nasekanu rajcinu a papriku, dalej pridame koreniny a chvilku opekame. Krok 4: Pridame mlete maso, osolime a dame lyzicku horcice, kukuricu, dobre premiesame, podlejeme vodou a prikryte dusime asi 15 minut. Troska stavy musi v masa zostat, aby nebolo celkom suche. Krok 5: Sklenu misu (alebo pekac) vymazeme maslom, dame do nej udusene mlete maso, na maso dame zemiakovu kasu a na vrch nastruhame cheddar. Krok 6: Zapekame na 200 st. asi 30 minut.

Zveřejněno 11. 1. 2010

Poznámka autorky michsamant

Pri priprave masa sa moze pouzit dalsia zelenina ako mrkva, ci hrasok..

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pastýřský koláč

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/oVoK

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pastýřský koláč

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/oVoK

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (11)

Tohle je jedno z našich oblíbených jídel, dělám ho dost často.
Míšo, posílám bodík a fotky:yes: +

este ma napadlo,ze tento recept je dobry aj bez masa..nahradim ho sosovicou/cockou

@Drobcek, :yes:
Ja robim z mleteho kuracieho masa. Hovadzie nejeme a baranie sa mi na to akosi nehodi, to radsej v zazvorovo kokosovej omacke.

Protože tohle jídlo je z našich oblíbených, přidám pro osvětu trochu informací. Nehádám se, jen chci šířit osvětu.;-)
Poprvé se tohle jídlo podle Vikipedie objevilo roku 1791 (jak to mohou tak přesně vědět?) pod jménem Cottage Pie. V roce 1870 se poprvé objevuje Shepherd's pie. Vlastně ale abych to taky pojmenoval česky, je to Pastýřův, nebo Pastýřský koláč, ale také Cottage pie, koláč z chatrče nebo boudy, je tím míněna chudobná chýše.
To pořád překládám Vikipedii, ale zároveň si uvědomuji, že v české kuchyni se při vyslovení koláč vybaví sladká dobrota. Tak tedy sladké tohle rozhodně není, ale dobrota to je.
Zásadně se vždy jedná o dušené maso, mleté či jemně pokrájené, se zeleninou zamíchanou nebo ne. Původní a pravý anglický Shepherd's pie byl, protože pastýři tam byli vlastně jen a jen ovčáci, připraven z, a teď schválně napíšu ovčího masa. V češtině totiž je vše skopové, ale angličtina rozlišuje lamb – ovci a mutton – berana. Protože beraní maso je silně, no, abych neurazil tak napíšu aromatické, musel se pochopitelně lišit i způsob přípravy.
A abych to zjednodušování nepřehnal, trochu to zase zesložitím. Shepherd's pie je připraven, jak už jsem řekl z ovčího masa, Cottage pie je z hovězího.:-8
Ve starých kuchařkách se tohle jídlo popisuje jako připravené z nedojedených zbytků pečeného hovězího v misce vyložené bramborovou kaší a také bramborovou kaší pokryté, pak zapečené.:-*

Dělám podobně, je to výborné:-p, 4.bodík;-):yes:

Pastýřský koláč dělám - když mám skopové nebo jehněčí :-p. Recept znám velice dlouho ;-)

Míšo, to musí být super mňamka. Taky by se mi líbil řez, příště to vyfoť, ikdyž se to moc nezdaří, to nevadí. Ode mne plus;-):yes:

Tak to věřím, že to vonělo a chutnalo:yes:2.

Miso, tak tohle se mi libi.:yes:1:yes:

Naservirovat sa mi to nepodarilo pekne :-8 ale pekne to vonalo,ked sa to pieklo a je to dobre. Pridala som aj fotku hotoveho, upeceneho.

...a budu aj fotecky zapeceneho pokrmu a potom aj na reze???
inak ja som prekvapena, ja som si vzdy myslela, ze pastiersky kolac je najako robeny s listkoveho cesta....rozhodne davam na vyskusacnie

Tématické fráze:
pastýřský koláč, pastýřuv koláč, cottage pie, pastířský koláč, sheperds pie recept, sheperds pie, cottage pie recept, anglický masový koláč, ovcacky kolac, patýřský koláč, mleté maso zapečené s bramborovou kaší, koláč z mletého masa, shepherds pie, shepherds pie recept, koláč z bramborové kaše, pastyřký koláč, pastýřův koláč recept, mleté maso zapečené s kaší, shepherd's pie, parstyrsky kolac

Suroviny:
cibule, česnek, maso mleté, rajče, paprika čerstvá zelená, kukuřice mražená, omáčka worcesterová, hořčice, sůl, koření chilli, pepř mletý, brambory, máslo, sýr chedar

Přidat fotografie receptu