Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Utopenci - nejlepší co známe

Chutný vyprošťovák, který od nepaměti rozjasňuje rána po veselé noci. Pikantním a příjemně nakyslým nálevem zalijeme krájené špekáčky a cibuli. Pak už jen stačí alespoň týden vydržet, aby se všechny chutě správně spojily.

Hodnocení receptu je 4,9 (153×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

majda1512

Snadný

Doba přípravy 40 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 10 min bez doby odležení

40 min (30 min příprava + 10 min tepelná úprava, bez doby odležení)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie23 813 kJ /
5 692 kcal
Bílkoviny291,20 g
Tuky401,92 g
Vláknina58,00 g
Cholesterol 1,00 g
Sodík 16,88 g
Sůl41,00 g
Sacharidy212,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Cibuli a špekáčky dle zvyklostí rozkrájíme a naskládáme střídavě do sklenice. Krok 2: Vodu s octem, cukrem, feferonkami a kořením povaříme cca 10 minut, necháme vychladnout a tímto nálevem zalijeme špekáčky s cibulí. Krok 3: Necháme odležet asi týden, ale již po 2 dnech jsou vhodné k jídlu.

TIP: Utopenci - jak si hospodskou klasiku připravit doma

Zveřejněno 13. 1. 2010

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Utopenci - nejlepší co známe

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/4Qo6

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Utopenci - nejlepší co známe

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/4Qo6

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (149)

Recept ještě nebyl hodnocen 5,0

Naloženo 20 kousků – už se těším na výsledek!

Merylas: Kup špekáčky v Globusu a naeí problém Zkušeno dnes a už je nakládám.

Ivanhoe11111: ...a může se jednat jak o špekáček, tak i o cibuli...

Ivanhoe11111: To byla odpověď Zdeňkovi, když psal, že nálev nestačil...

Zdeňkovi: To je špatně. Co je nad hladinou se zkazí nebo dostane plíseň.

Existuje několik zásadních hříchů při dělání utopenců.
Za prvé to je neoloupané špekáčky. Rada na snadné oloupání je zde.
Rada jak snadno oloupat špekáčky. Většinou se špekáčky podélně nakrojí do 3/4 a pak se plní. Ale pro oloupání je nakrojte asi jen do 1/4 (po oloupání jednotlivé řezy dokončíte) a nechte je asi 30 minut namočené ve studené vodě. Pak se od vršku snadněji loupou (skoro jako banán).
Za druhé to je používání párátek. Rada jak nepřekrojit špekáček zcela je zde.
Rada jak nakrojit špekáček, aby byl v celku a byl připravený na plnění. Vemte si dvě stejně úzká prkénka na krájení. První položte vodorovně, pod něj položte na výšku oloup. špekáček a pod něj položte opět vodorovně druhé prkénko. Vypadá to jako velké tiskací "I".Pak nožem podélně překrojte špékáček a a obě prkénka zabrání noži ho zcela překrojit.
Za třetí to je používání surovin, které hospodští tenkrát neměli k dispozici.
U tohoto receptu mne již vadí feferony (kdo má rád ostré - ať si to na talíři posype pálivou paprikou a nebo chili) a další nápady jako dijonská hořčice, harisa apod.
Dále tam nepatří suroviny tenkrát sice dostupné, ale mnohaletým zkoušením zcela zavržené.
Např. česnek, kolečka křenu a možná i sterilované okurky a ostatní.
ALE protože se říká NIKDY neříkej NIKDY, tak tyto výše popsaná pravidla asi záměrně poruším, neboť včera jsem si spáchal toto:
www.stream.cz/varime-s-mozkem/utopenci-s-kysanym-zelim-lepsi-recept-na-tuto-lahudku-nenajdete-64907362#source=hp&seq_no=3&dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=videoportal.sznhp.box&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

Merylas: Rada jak snadno oloupat špekáčky. Většinou se špekáčky podélně nakrojí do 3/4 a pak se plní. Ale pro oloupání je nakrojte asi jen do 1/4 (po oloupání jednotlivé řezy dokončíte) a nechte je asi 30 minut namočené ve studené vodě. Pak se od vršku snadněji loupou (skoro jako banán).

Ivanhoe11111: Pokud máte nějakou vychytávku na to, jak lehce oloupat špekáčky, můžete se podělit o své zkušenosti přímo v komentáři. :-K

Ivanhoe11111: Vždy bylo loupání špekáčků pro mne horor - než jsem narazil na snadnou "vychytávku".

Ivanhoe11111: recept na snadné oloupání špekáčků vám sdělím, pokud mne požádáte na ivan.biel@email.cz

Receptů na utopence jsou desítky, ale recept na snadné oloupání špekáčků jen jeden.
Pokud budete mít zájem - rád ho sdělím

Luxusní,pikantní,skvěly recept.

Dagmara60: Dagmara60: :

Mňam mňam mňam :-K

Vynikající, pochutnali jsme si.<3

Manžel byl velice spokojený. Děkujeme za recept.

Já když koupím dobře naložené okurky,tak do toho láku přidám nakrájenou červenou cibuli,česnek,někdy feferonky.Špekáčky rozříznu,namáznu barbece omáčkou a do toho studeného láku je nacpu.Do té sklenice se vejdou tři.Dělám tak tři sklenice a do každé nacpu jinak našmalukádované špekáčky.Některé jenom natřené hořčicí,jiné nacpu kyselým zelím.A nechám to tam v chladu týden až čtrnáct dní,podle toho jak je lák kyselý a co do něj přidám.

Zdena K.: :yes: dnes jdu na to ,jsem zvědavá jak to dopadne. Přítel se na ně moc těší,tak je budu muset zamknout do sklepa ...:-D

Když jsme je udělali poprvé, shodla se celá rodina, že jsou ty nejlepší, co jsme kdy jedli. Když jsme je udělali podruhé, nechali jsme je ve spíži, a syn je potajmu vybral málem všechny během chvilky. Potřetí jsme je prozíravě schovali do sklepa, a když tam šel manžel nabrat na talířek, byly tam už jen dva. Dnes jsme udělali novou várku, a buď dám na soudek zámek nebo zalepím synovi pusu..... Fakt jsou úplně luxusní...<3

Tonja: čím se video liší:-? Tím, že se v nálevu nevaří feferonky? Mít čerstvé, jako mají na videu, také bych nevařila - na co? Vařila bych jen sušené. A jiný rozdíl mezi videem a psaným receptem nevidím.

Video se zase od psaného postupu liší! Proč? Kdo ty videa dotáčí a proč psaný postup nedodrží?

Také přidávám pochvalu za recept, nejlepší utopenci, jaké jsme kdy jedli :-) :-K

Jsou skvělé, dnes jdu dělat již podruhé, vzdy dávám spolu s čertovskými špekáčky???????????? mňamka veliká ????????????

Recept je super, akorát ještě spe
kačky oloupu, rozkrojím a trochu uvnitř opeprim a vložím cibuli, nálev dělám stejný a jsou výborné :-)

Špekáčky se neloupou, nebo je lepší je oloupat?

Dnes jsem naložila, s cibulí, kořením a feferonkou, jen do nálevu jsem přidala cukr, 2 lžíce byly málo, nálev byl moc kyselý, ale prý už cukr nesladí jako kdysi ( nevím, já si nesladím čaj ani kafe :-8 ).

Naprosto luxusní recept, maličko jsem ho vylepšila a to přidáním zelí (a červené cibule) a do nálevu jsem dala ještě bobkový list :-) za mě naprostá mňamka :)
červená cibule pustila barvu a obarvila zelíčko na růžovo :-)

Jsou vážně luxusní! :yes: Díky moc za skvělý recept!

Super :yes:

Super :yes:

Po tom co jsem tento recept vyzkoušela tak už nedělám jinak !!!
Opravdu libový receptík, doporučuji i ostatním <3

Včera jsem nakladala,tak už se těším :)
Akorát jsem si špekáčky naloupala a přidala bobkový list.
Děkuji za recept

Právě jsem udělal utopence, ale měl jsem doma sklenku domácího kysaného zelí, tak jsem ho tam šupl taky. Takže jsem dole ve sklence udělal základ z cibule a zelí a pak jsem dal vždy vrstvu špekáčků a vrstvu zelí a cibule a pořád dokola. Tak jsem zvědavý jaké to bude. :-) Potom dám vědět :-8

Michal: Tak jsem se nemohl dočkat a utopence jsem zkusil po dvou dnech. Nevím, jak u Vás, ale za mě je to krátká doba. Utopence jsem ze své blbosti neoloupal a musel jsem je loupat až na talířku. Potom jsem je zkusil po čtyřech dnech a jsou už dobří (bez loupání). Ale ještě je pár dnů nechám, pokud to vydržím. :-p:-):-):yes:

Tak tohle je úplně luxusni. Právě jsme po dvou dnech nacali lahev a nemůžeme se od ni odtrhnout. Lahodna vyvazena chuť, aaaaaaahhhhh :-D utopenecporno :-D <3<3<3
Máme rádi kyselé a je to pro nas akorát. Kdo má radeji méně, dejte vic vody.

Iveta Tesařová 7. 6. 2017 17:45
Utopenci jsou luxusní, doporučuji udělat více nálevu musela jsem dodělávat. Na můj vkus trochu kyselejší, ale to je věc názoru a pro ty co se bojí, že to bude pálit, nebojte se, nálev je jemný. Vydržela jsem pouze 3 dny pak mé chuťové buňky neodolaly. Měla jsem 5 x 0,7l sklenic nakrájených na kolečka a rozpůlených a skladuji v lednici.:-K:-Q:-D

Mám radost,že jsem si přečetla nálev na utopence,protože je chceme v sobotu naložit.Tak se těšíme s mužem jak si pochutnáme.Určitě to bude pochoutka:-K:yes::-D

Jsou výborní :yes:. Nálevu si udělejte víc. Pro jistotu jsem udělal na 3 kg špekáčků z 1,5 litru vody (+ přepočítaný zbytek přísad), ale stejně jsem musel dodělat další 0,5 l. Asi záleží na praxi, dělal jsem je poprvé.

update 6.5.2017: První várku jsem prakticky celou rozdal a všichni oceňují vyváženost nálevu. Jedinou odlišností oproti původnímu receptu je přidání bobkového listu, jinak jsem postupoval přesně podle receptu.

aj ja robim podobne len s tym rozdielom ze davam Habanero feferonky asi tak sest kusky a su potom ozaj ostre:yes:

aluskacz 6. 3. 2017 19:39
Zdravím, chystám se je zkusit. Jen by mě zajímalo jak moc jsou ostré když dám všech 8 feferonek.? Díky :-)

Já je nakládám do pětilitrového kameninového zeláku.

Dobrý den Pavle, také se chystám připravit utopence do kameninového zelňáku. Jen bych se chtěl zeptat, jestli víko tohoto zelňáku zaléváte vodou, aby se tam nedostal vzduch (pak by to mělo fungovat, jako víčko na sklenici) ? Děkuji. Martin

<3<3<3 Už jsme vyzkoušeli a jsou boží.
Mimochodem vydrželi jsme to dva týdny (i když to bylo pokušení) a po té době jsou opravdu nejlepší co jsem měla.:yes:

vynikající recept, utopenci jsou boží :-Q:-Q:-Q dělala jsem přesně podle návodu, nálev je chuťově akorát. Zmizely rychlostí blesku :yes:

Utopence oloupat a nechat odstát v ledničce nebo při pokojové teplotě ten týden?

Idealní je nechat utopence ve špajzu kde se teplota pohybuje v rozmezí 10 - 15° Hezký den

Výborné. Zalévám také teplým nálevem a uzeninu krájím na kolečka. Tento nálev je perfektní, jen přidávám více octa, milujeme kyselejší. :yes:

Moc dobré, jako Jirka Křížek též zalévám teplým nálevem. Jen pro mojí kámošku musím příště dát více octa. Buřtíky krájím na kolečka neb je to rychleji proložené a hlavně když to pak nandám do misky tak ďobing vidličkou je de luxe.....<3
Ukládám a uděláme zas.

Jiří Křížek 15. 8. 2016 16:25
Zkoušeli jste zalít utopence ještě horkým nálevem? Doporučuji vyzkoušet. Bez dodatečného zavařování.

Opravdu super,i ten nálev! Utopenci dle vašeho receptu chutnají všem! Děkuji majdo!:-K:yes:

Anna Bauerová 24. 7. 2016 05:55
Utopenci jsou vynikající také dělám i když moc nemám ráda ostré tak tyto jsou super všem chutnají.;-):-)

Mám také jeden,večer naložíte a druhý den jíte.Špekáčky podélně nařízneme,vymažeme pikantní hořčicí,do otvorů vložíme plátek cibule a plátek kyselé okurky,sepneme párátky.Na dno sklenice dáme cibuli pak špekáčeka tak to střídáme až je sklenice plná.Do sklenice se vejdou asi 4ks.Zalijeme do půlky octem a zbytek studnou vodou,zavíčkujeme a dáme do hrnce(zavařujeme)tak 10-15 min.Vyndáme a obrátíme dnem nahoru a necháme vychladnout.Druhý den papáme.Přeji dobrou chuť.

Utopenci jsou skveli a bude nakladat na svatbu :-D:-K

Klasika já dávám ještě hořčičné semínko a bobkový list

Díky moc za recept. Dělala jsem ho už několikrát. Naposledy jsem utopence nakládala na vlastní svatbu a úspěch měly obrovský! :yes:

Jsou naprosto vynikající. Já jen přidávám ještě cca 6 bobkových listů. Mňam:-!:yes:

Už jsem je dělala několikrát jsou báječné prostě delikatesa :yes: :yes: :yes:

Dělali jsme už několikrát a jsou vynikající. Akorát nálev pouze přivedu k varu a nechám přes noc vychladnout. Jsou pak ještě ostřejší. Fakt luxusní.

:-užasný recept:-:yes:

Miloš Vala 22. 2. 2016 19:06
Hned poprvé se to povedlo parádně a dnes dělám druhé kolo a už mám na ně chuť, výborný doporučuji.:-):-p

Utoopence dělám na setkání s přáteli a vždy jsou chváleny,ale důležité sežr.... hned.:-))

Monika: Já mám trochu jiný recept, používám více zeleniny, jiný nálev, ale do tzv. sedmičky dám zruba 4 a půl špekáčku o váze cca 85gr, a je namačkáno.... a nálevu pak dám max tak 2dcl.:yes:

scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xft1/v/t1.0-0/p240x240/12391432_1256390601054683_3829323945807192378_n.jpg?oh=3f1bb916cddc2569b758e6c6a426a374&oe=570501C4

Funguje to spolehlivě!:yes::yes::yes:

Zdravím, je z toho 6 sklenic, radím koupit 18 špekáčků, páč se do každé sklenice vejdou 3. Jsem zvědavá na výsledek, plánuji obdarovat. :-)

Kolik je prosím, z těch 2 kil špekáčků těch 0,7 zavařovacích sklenic?

Monika:
Měl jsem dvoukilové balení a v něm bylo 22ks špekáčků, vešly se přesně do 3,5kg sklenice od zelí ;-)

Tento recept je suprový! Přidávám jen bobkový list, jinak beze změn.
Utopence dělám léta, ale tento je nej!!:-p:-p:yes:

Barča:Barčo,vaří se pouze ten nálev;-),který se nechá vychladnout a pak se naleje na špekáčky a sklenice uzavře;-)a už se nic nezavařuje;-)

Barčo, utopenci se většinou nezavařují :)

Chystám se tento recept vyzkoušet, ale nevím, jestli mám sklenice zavařovat nebo stačí jen zašroubovat. Děkuji za odpověď :)

martin mates 14. 11. 2015 18:02
Po měsíčním uložením utopenců ve sklepě jsem ochutnal. A byla to báječná delikasa, prostě vynikající:-):-):-). Udělám si opět:yes::yes:

asi budou dobré:-p,jen toho nálevu je málo:-S,nevystačil.

Marek Janků 16. 10. 2015 17:46
Zrovna to chystám, ale bude to super.:yes:

Po shlédnutí tolika pochvalných vyjádření jsem neodolala a minulý čtvrtek jsem naložila vzorek.
Nevydržela jsem, ačkoli se doporučuje delší doba k uležení, a v sobotu už nebylo co ochutnávat.
Tak právě svářím nálev na další, už plnou várku.
Protože nemohu přidat bod, posílám :yes::yes::yes:

Ladislav Dohnal 5. 10. 2015 11:43
Dobrý den, totální bomba, dělám je už po páté, vždycky když máme s kolegou prac. víkend. Teď nás čeká další a už volal, tak jdu na to. Opravdu dík.
Dohnal Lad. MB

Taktéž již řadu let vyrábím utopence hlavně v létě , kdy chutnají při pivu na zahradě.Můj recept se základních rysech podobá uvedenému. Já dávám do nálevu vodu a ocet v poměru 1:1, vůbec nedávám cukr a poměrně dosti soli. Na 2-2,5 litru nálevu 2-3 vrchovaté polévkové lžíce, trochu více pepře a nového koření a několik bobkových listů.Navíc kvalitní špekáčky rozříznu,půlky proložím cibulí a spíchnu parátky. Takto mám jistotu, že se mi ani v letním horku za jakoukoliv dobu neskazí.R::-p

Jsou výborné. Oceňuji nálev: není překyselený, není nedokyselený. Je vyvážený.

Už za tři dny výborné. Přidala jsem do sklenice jen ještě bobkový list

premik16: určitě na ne teplo, raději do chladu, otázka, jakou teplotu máte ve špajzu, osobně upřednostňuju lednici

Jen maly dotaz... odlezet se davaji do lednice nebo do spize, nebo pri pokojove teplote... ???

Recept je skvělý. Vylepšil jsem si ho třemi bobkovými listy a na nudličky na krájenou kapií. Bobkáče na vůni, kapie na pohled. Doporučuji.;-)

:yes:mailis: musím potvrdit dělám je už podruhé a jsou famoosníí;-)

Musím podpořit recept, už je dělám alespoň po páté a opravdu luxusní,ještě nikdo neřekl,že by nechutnali,snad jen 12-leté dceři:-)), ale ta uzeninu vůbec nejí :yes:

lidičky zavařujete ty sklenice nebo jen zašroubujete a dáte do lednice? popřípadě jak se sklenice zavařují ať to nerozvařím. dělat je budu prvně:-D

Bara F.: jestli mohu-;-) já bych řekl,že vadí,nálev se pořádně do buřtíků nedostane.
Bude o hodně déle trvat,než budou k jídlu. Jestli se ti nechtějí vyndavat,tak je alespoň zkus nějak propíchat,to by mělo pomoci.;-) ale jestli je nemáš vcelku,tak to tak kliďánko nech,oni se nacucají tam,kde není slupka:yes: (já si pozdě všiml,že v receptu jsou krájené,já je nakládám vcelku:-8 )

Bara F.: já si myslím, že to až tolik nevadí, akorát utopenci přes tu slupku do sebe nenatáhnou tolik chuti a při konzumaci se budou hůř krájet.

Dobrý den,
špekáčky jsem už nádherně uskládala do sklenic s cibulí, zelím, feferonkami... a až ted mi došlo, že jsem je neoloupala. myslíte, že to vadí? Díky, B.

Vyskúšal som a je to perfektné ,ďakujem za recept :yes::yes::yes::yes::yes:

Peťula:Ty 2 kg špekáčků by se měly vejít do sklenice 4l s uzávěrem. Záleží na velikosti. ´Já zkoušel a vešlo se tam 23 špekáčků.Jinak přeji dobré chutnání.

Tak jsem to vydržel a po sedmi dnech jsem chtěl včera ochutnat mou první várku utopenců, podle vašeho receptu. Byl jsem zklamán, protože jediné co jse našel byla jen cibule a nálev. Utopenci se neztratili, to jen moje manželka a mí dvě dcery byly rychlejší než-li já. S chichotáním mi oznámili, že byly výborné a jestli chci také ochutnat, tak si mám naložit nové. Samozřejmě že si je naložím, ale stále marně přemýšlím, kam to před těmi lasičkami schovat, abych z toho zase neměl jen cibuli a nálev.
Děkuji za skvělý recept.:yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::-*

ViR:před týdnem jsem podle receptu naložil zkušební kilo špekáčků.
a tento týden na chalupě jsme ho otevřeli a jen se po něm zaprášilo.
Dnes jsem naložil pro jistotu dvě kila, to pro jistotu kdyby přišla návštěva aby na mě taky něco zbylo. Palec nahoru.

Udělal jsem poloviční "testovací" dávku z kila "tradičních špekáčků" od Steinhausera z Tišnova. Oloupal jsem je, překrájel podélně na půlky, trochu napíchal vidličkou, a protože jsem neměl doma feferonky, potřel jsem je na řezu Harisou a ještě trochou hrubozrné "stejkové" hořčice.

Když jsem je šel po týdnu "testovat", zjistil jsem, že ta poslední půlka (z 12 špekáčků!) co nesměle vykukovala ze zbytku cibule, je fakt dobrá ;-). Přede mnou totiž sklenici již druhý den objevila jednak přítulkyně a jednak moje dcera, takže holky ze sklenice ochutnávaly "jen kousek" každý den... Nechtěly pak věřit tomu, že to ve dvou zcela zhůvěřile všechno sežraly :-D. Takže za mne i za dámskou jízdu OK.

Dobrý den, také se chystám vyzkoušet, jen jsem se chtěla zeptat, ty dvě kila špekáčků Vám dali na jak velkou sklenici? Abych věděla přibližně? Děkuji Petra.

teda musím taky přidat pochvalu.ještě to sice nejsou ani dva dny,ale zkoušela jsem ochutnat a jsou opravdu super.nálev moc dobrý,není ani moc kyselý.promazávala jsem teda ještě hořčicí a musím vám dát velký palec nahoru :yes: :-)

Dušan B. 11. 6. 2014 23:15
Jsou opravdu delikátní,2 zkušební sklenice již padli,mám naloženo znova,tentokrát ve velkém :-p

Dušan B. 11. 6. 2014 23:12
Jsou opravdu delikátní,2 zkušební sklenice již padly,mám naloženo znova,tentokrát ve velkém :-p

michaela marková 18. 5. 2014 16:29
Varování!!pokud šetříte tak jako já se špekáčky tak to je chyba!po týdnu mi s nich nezbylo skoro nic větší čtvrtka ale musím pochválit jsou výborné přímo delikátní(proto taky píšou že na přípravu potřebujete 2kg špekáčků!!):-p

příště víc! 18. 5. 2014 16:10
Ony se scvrkly teď to vypadá na oslavě že šetřím příště 2 kila!:-O:-?:yes::yes::-)www.toprecepty.cz

Recept výborný, jen špekáčky nechávám v celku a potírám plnotučnou horčicí. Doporučuji nechat odležet minimálně týden, ale samozřejmě čím déle, tím lépe. :-)

Veronika 4. 2. 2014 13:24
Recept je výborný, já jsem zkoušela ještě špekáčky potřít hořčicí a přidala jsme zelí a fakt nemají chybu. :-K:yes:

Dělala jsem taťkovi k narozeninám a byl nadšený,další várka je již ve sklenici.:yes:

luxusní fakt mnamííí:yes:

Výborný recept

magdalenka: dakujem za radu;-)

Peter: ja osobne lúpem, často sú v umelých "črevách" a keby aj neboli, mám dojem, že skôr prezrejú...

nooo idem hned do toho, len mi prosim poradte ci spekacky treba lupat alebo nie.. (v niektorych receptoch to bolo spominane, ale tu nie)... dik za odpoved.

Standa.Z. 27. 11. 2013 22:53
Trosicku jsem prvne vahal a pouzil jsem jen 1kg spekacku abych zjistil jestli tento recept vazne potesi me chutove poharky.Po dvou dnech jsem skoro plakal pac ve flasce bylo jen to dno a nic vic.Proste jsem se neudrzel a zral a zral.Pridal jsem si jen vice feferonek ale to receptu nikterak neuskodilo.Vazne chutovecka a uz mi plavou dalsi a tentokrat 2kg spekacku ve skle.Snazim se odolat a nejit to zase sezrat tak brzo.Diky :yes: Hvezdicku pridat nemuzu ale ten palec je taky dost jasnej ne :-8

Natalia326: 3L

Natalia326 7. 11. 2013 17:53
mohla by som sa spytat na aku velkost pohara je robeny tento receptik? dakujem :-K:-);-)

knollinka 3. 10. 2013 21:42
.....nechali jsme se zlákat tímto receptem,a hlavně samou chválou na výborné utopence.dnes jsme je naložili a už teď se těšíme,až je s chutí zbaštíme!!!pak dám vědět,jak chutnali:-p

A já je jdu delat poprvé.Za par dni se ozvu.;-)

ta sklenice na obrázku má obsah 2litry a vejde se do ní asi 9 větších špekáčků a dá se nornálně koupit v marketu i s víčkem

ja utopence zalévám studeným nálevem a dávám do lednice nechávám 14 dnů uležetloupancova:

Kubíček 12. 8. 2013 14:28
Tak trvanlivost je omezená jen tím, jak dobře je nádoba uzavřená. Dokud se nenačnou, vydrží klidně i půl roku. Už jsem jedl i přes šest let starý, co někdo zarovnal ve sklepě. Krom toho, že špekáčky byly už celkem měkký a rozpadající se, byly vynikající a nikomu nic nebylo.

Tááák, nedávno jsme je dojedli a dneska chystám už druhou várku..a to jsme se bali, že nám to tam bude ležet buh vi jak dlouho.. chyba.. jsou vynikajici!:yes:

Jsou vynikající :)
Ani nestihly "dozrát"

Vynikající...chuť..užili jsem si při jejich přípravě a pak i při hodování na chatě..Doporučuji!!!:-)

Ahojky.. Ja pridavam jeste balicek ZELI a jsou fakt vyborne...

loupancova: Jejdaneny, to se mi až tak nezdá, že by tak dlouho vydržely. Já je nechávám odležet tak týden, ale někdy bačtíme i dřív a brzy je sníme, takže jsem trvanlivost ani vlastně nezkoušela :-)

loupancova 15. 11. 2012 10:09
dobrý den,měla bych dotaz jak dlouhou mají trvanlivost?? vím že moje babička dělávala utopence tím způsobem že je z boku neřezala vytřela pálivou paprikou a naplnila cibulí,to pak jen skládala do sklenic,prokládala je cibulí a zalila jakýmsi nálevem,tyto utopence pak nechávala ve velkých 5L sklenicích uležet myslím měsíc,a pak to další měsíc stálo u nás v naší hospodě a prodávalo se to. Což se mi zdá divné aby měli takovou trvanlivost,když jsou jen zalité octem,prosím o radu jak je mám naložit aby vydrželi takto dlouho?? poradte prosim někdo na mail: loupancova@seznam.cz děkuji

Ahoj, musím moc pochválit za opravdu velice vydařený receptík na utopence:yes:. Opravdu již po dvou dnech jsou velice chutné a po týdnu ještě lepší :-p. Moc nám chutnali a právě chladím na oknem nálev na další várku;-).

Janušinka 15. 10. 2012 17:27
To se dává do lednice? Nebo to může být v spíži? díky za odpověd;-)

:-p vyzkoušela jsem a musím písnou,jsou fakt výýýýbornýýý:-K:yes:

ALŹBETA 5. 7. 2012 18:00
SUROVINY SOM SI DNES KUPILA TAK IDEM VYSKUŚAT TENTO RECEPT :-K

Právě jsem naložila,už se těším :-D

hans:Díky za odpověď na tu flašku :-)

já to ještě vylepšuji proložením kysaného zelí, alespoň 2 vrstvy a špekáčky (nebo kvalitnější točený) mažu v řezech hořčicí a vkládám plátky cibule

Zdravím, hrozně mě nadchl tento recept. Chci se jen ujistit, kolika litrová láhev to je? Měla bych láhev o objemu 5L. Díky :-)

tak určite:yes:

:-)TAK KDYZ JE CHVALI TOLIK LIDICEK TAK JE JDU HNED NALOZIT.:-):-)

Už jsou naložené, a první na ochutnávku, byl super, tak počkám ještě dva dny, už se těším:yes::yes::yes::yes::yes:

Jsou fakt výborný,manžel mi je dělá a já je vždy zbaštím velice rychle:-K Už jiný recept neděláme!dík:)

tohle jsou ti nejlepší utopenci udělevtesije taky;-):-):-p:-*:-)):yes:

sou super udělejtesije taky:-*:-*:-*:-*:-*:-*:-*:-D:-D:-D:-D:-)):-)):-)):-)):-)):-))

Dotaz - pomoc 1. 12. 2011 17:00
Lidičky, chtěl bych zkusit nějaký recept, ale nevíte, kde by se daly sehnat sklenice/nádoby o objemu 3-5 litrů, tedy veliké se šroubovacím víčkem, právě na utopence a hermelíny? Odkud je máte vy? Díky.

Výborné, dělala jsem již dvakrát jen s obměnou že místo feferonek dávám celou moravanku, v které feferonky jsou a zelenina je od nich pikantní a nemají chybu !

Jsou opravdu super, nakrojila jsem buřty podélně na čtvrtky a nemají chybu.

T:yes::yes::yes:ak jsem je už po týdnu musela ochutnat a jsou fantastické!!!!!Děkuji !!!

ahoj ahoj tak jsem je dnes udělala i já a o víkendu je slupneme. Podám potom hlášení jak chutnalo :-D:-))

žabička 1. 7. 2011 14:11
skvělí recept dělám stejně jen přidávám ještě chilli aby to mělo pěkně grááááády hihihi:yes: at každý si přidá jak má rád,...někdo ostré někdo kysela atak mějte se Pavla Divi

Utopenci jsou super...pritel se jich nemohl dojist;-)nalev je perfektne chutove vyladeny a hlavne neni kysely jako v jinych receptech

Děkui Hani, jsem ráda, že chutnaly :-) a taky za fotečky :-)

Ano, i já můžu potvrdit, že tyhle utopenci jsou super:yes: Zmizely dřív, než stačily pořádně uležet. Majdo, díky za skvělý recept:yes::yes: +

Dělala jsem o víkendu a jsou fakt super a dajů se hned i druhý den, ikdyž po pár dnech jsou samozřejmě lepší. Přidala jsem jen pár zrnek hořčičného semínka a ubrala feferonek. :yes:

Už jsem je dělal a jsou výborné:yes:

Utopence dělám také již hodně dlouho a zkouším různé varianty, ale hodně záleží na kvalitě špekáčků! a já dělám nálev z Deka, přidávám česnek, hoooodně cibule, feferonky jen jednu dolů a jednu nahoru,nové koření,bobk.list a na Silvestra jsem dávala i česnek a moje polovička uznala, že jsou nejlepší, co jedl:-8. Takže věřím, že si každý najde ty svoje "nejlepší". Dříve jsem nechápala, proč se chlapi tak třesou po těch utopencích a teď si je i já ráda dám k vínečku...;-)V každém případě utopencům fandík, takže:yes: přidávám

tohle je strašně komplikované jídlo. komplikované tím, že ho nelze nechat uležet a probouzí ve mně bezohlednost....bezohledně ho totiž bez uležení sežeru sama a nemůžu si poručit...mňááám;-)

Ja keď varím nálev na utopencov, zároveň pridávam aj feferónkový krém, takže je to príjemne pálivé...

Tak to bude síla s osmi feferonkama:-p:yes:

Tématické fráze:
utopenci recept, nálev na utopence, recept na utopence, utopenci s cibulí recept, recept na utopence ze špekáčků, jak se dělají utopenci, utopenci s cibuli, utopenci, recept utopenci, utopenci ze špekáčků, recept na utopence s cibulí, utopenci nálev, recept na dobré utopence, lák na utopence, utopenec, recepty spekacky utopenci, nakládání utopenců, nalev na utopence recepty, recepty na utopence, recepty utopenci

Suroviny:
špekáček, cibule, voda, ocet, sůl, cukr, koření nové koření, pepř, feferonka

Přidat fotografie receptu