Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Chléb ošatkový, zadělaný v DP a pečený v troubě

Hodnocení receptu je 4,6 (6×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Jitkab

Náročný

Doba přípravy 480 min Doba přípravy: 480 min

480 min (480 min příprava)

Suroviny

Porce: 24 krajíčků

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Suroviny dáme do DP a spustíme program „Těsto“. Po ukončení cyklu z těsta na pomoučněném vále vytvarujeme bochník a vložíme do pomoučněné ošatky („uzlíkem“ navrch – těsto se před pečením překlopí). Krok 2: Povrch těsta pomoučíme a volně překryjeme fólií. V těstě není droždí (pouze kvásek), proto musí déle kynout (4-8 hodin). Těsto je dobře nakynuté, když do něj prstem uděláte důlek a těsto se pomalu vrací zpátky. Pozor, těsto se musí hlídat - nesmí překynout, jinak by nám spadlo. Krok 3: Asi půl hodiny před pečením si předehřejeme troubu na 230°C. Kdo má, může si do trouby vložit pizza kámen (nebo obyčejnou keramickou dlaždičku). Krok 4: Nakynuté těsto překlopíme na lopatu na sázení chleba do pece posypanou krupicí (nebo na pečící papír, stačí obrácený plech s pečícím papírem) a postříkáme vodou. Krok 5: Pečeme 30 minut na prostředním roštu při 230°C. Kdo chce, může chleba během prvních 10 minut postříkat vodou. Po upečení vyndáme z trouby na mřížku a necháme vystydnout.

Zveřejněno 20. 1. 2010

Poznámka autora Jitkab

Chlebík je pěkně nadýchaný a vydrží v igelitu měkký i týden. Ten náš vydržel asi 2 hodiny (z toho jsme hodinu nebyli doma. ;o))

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Chléb ošatkový, zadělaný v DP a pečený v troubě

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/q71R

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Chléb ošatkový, zadělaný v DP a pečený v troubě

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/q71R

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (24)

nikol: určitě ošatku do trouby nedáváš,:-) v receptu je napsáno, že těsto překlopíš na lopatu na sázení chleba nebo na obrácený plech s pečícím papírem.

Dobrý večer.Asi se ptam nesmyslně, ale když mam testo v osatce nakynute, davam tu osatku s testem do trouby??:-8

:-8:-8

Iljušo, jsi jen homo sapiens sapiensis, tedy člověk omylný (pro případné rejpálky - vím, že to není ten překlad, ale Iljuša ho pochopí;-)):-D:-D:yes:

Tak hlásím, že foto nebude - včera (ze známých důvodů mého svátku) jsem jaksi při návštěvě na chleba pozapoměla, pekárna sice pípala, no vypla jsem jí s tím, že dám kynout do cedníku, dle rady odtud - no ale nějak jsem na přendání také zapoměla:-8:-) a ráno se těsto projelo spojenými nádobami směr čistička odpadních vod :-D:-D:-D
Slibuji, že zkusím znovu ;-)

Jitkob:-)Jsem ráda,že bereš Topky jako slušnou společnost:-8-myslím,že tady tě lidičky nezklamou;-).Chci se taky omluvit,že jsem pod tvým receptem žádala o radu k jinému receptu-nějak mi to nedošlo-promiň:-K.Máš v profilu hezkou fotku:-)-včera to jsi byla ty a teď tvé holčiny?

Z kvásku a bez droždí - kvásek se dělá z droždí, ale do těsta se už nepřidává. Asi to budu muset v názvu změnit, aby...

Je to nějaké zmatené, chléb z kvásku bez droždí a odkaz je na kvásek z droždí.

Recept na kvásek najdete tady: www.toprecepty.cz/recept/9709-kvasek/
S kváskem člověk musí mít trpělivost, je to v podstatě jako domácí zvířátko, musí se to živit, a když jedete na dovolenou, musíte ho dát na starosti sousedce. A pozor, aby vám ho během výroby nesežral pes - to se stalo mně. Po pěti dnech, když už byl kvásek hotový a chtěla jsem si upéct nějaký ten skvost, tak jsem našla mísu prázdnou a o kus dál se válel můj kokřík s nafouklým pupkem. Měl štěstí, že jsem ho nezabila, ale měl na mále. :-D

Jitkab taky já tě zdravím na Topkách ;-) Recept na kvásek, i dvoudenní kvásek tady máme díky Cathleen. Ten tvůj chleba nemá chybu. Tak jen tak dál, budem se těšit!:-):yes:

shineon, mirca75 už ti odpověděla, tak ještě jednou – místo lopaty na sázení chleba se dá použít obrácený plech, místo pizza kamenu obyčejná keramická dlaždice (dost velká, aby se tam chlebík vešel – pár měsíců jsem ji používala, ale jednou jsem na ní stříkla v troubě vodu a byl konec, tak pozor.)

mirca75 (díky za přivítání – už nějakou dobu tady kroužím a myslím si, že jsem se dostala do slušné společnosti :-)), magdalenka a Bibinka – recept na kvásek časem dodám, ale kdo ho nemá a peče chleba, může si před pečením kousek těsta uždíbnout, přidat k němu stejné množství mouky a vody, zamíchat, nechat stát na kredenci do druhého dne. Pak je kvásek připraven k použití. A komu se nechce míchat, může použít to den staré těsto (ale nechat stát na teple!)

Levik – tenhle chlebík jsem s kvasnicemi nezkoušela, tak nevím. Zkuste tam lžičku přidat, kynutí (po vyndání z DP) zkrátit na 45 minut a dejte vědět, jak to dopadlo. Třeba objevíte recept na nejlepší chleba světa. ;-)

Iljusa – asi už je pro ten Váš chlebík pozdě, ale Gabina má pravdu, někdo místo ošatky používá třeba cedník vystlaný pomoučeným plátýnkem. A díky za info, kde koupit chlebovou mouku.

A teď všeobecně – kdo má rád křupavou kůrčičku, tak ten možná bude zklamaný. My s manželem jsme taky kůrožrouti, ale tenhle chlebík peču hlavně pro děti. Chlebík s extra křupavou kůrčičkou mi zrovna kyne, tak jestli se povede, přidám ho sem taky.
Taky se musím přiznat, že žiju v USA, kde chleba není nic moc, anebo drahý, takže ho peču skoro denně už spoustu let. A díky moc za bodík!

Gábino:-)když tě tu mám,tak budu ještě zvědavá;-).To všechno co ty dělám i já,potírám,mám hrnek s vodou,..už jsem zkoušela péct jak klasicky tak na horkovzduch;péct na tvé stupně,péct na 230°C delší dobu,...ale výsledek pořád stejný;-(.Kůrka je,ale je to taková tenoučká slupička jak z jablka:-(.

Mirčo:-K hihi, já vím:-D:-D Já ho během pečení několikrát potřu vodou a mám v troubě plecháček s vodou, aby se dodala chlebu vláčnost Mirčo, ještě doporučuju Hellin chleba http://www.toprecepty.cz/recept/2133-chleba-s-krup... ten má opravdu křupavou kůrku ;-)

Gábi:-)já né,já v té formě nekynula:-O,to ten chleba:-D:-D:-D.
Mimochodem,dneska jsem ho pekla znovu a je :yes:.Jenom prosím tě,jak to děláš,že na něm máš takovou krásnou kůrku.Já už jsem tedy taky docílila jakési trochu barvy,ale manžel frflá,že to není kůrka jako z kupovaného - a má pravdu;-(.

Iljušo, můžeš dát nakynout třeba do mísy nebo do cedníku vyloženého utěrkou. Mirča taky kynula ve formě na chlebíček..

Tématické fráze:
jak dlouho péct chleba, pečení chleba, doba pečení chleba, jak dlouho se peče chleba, jak upéct chleba v troubě, recepty na pečeni chleba, lopata na sázení chleba, forma na pečení chleba, jak dlouho péct domácí chleba, peceny chleba, domácí chléb v troubě, recept na pečení chleba, chléb v troubě, chleb z trouby, lopata na chleba, peceny chleb, ošatkovy chleb, domácí chleba z trouby, domácí chleba do trouby, nejlepší recept na chleb

Suroviny:
kvásek, mléko, cukr, mouka, droždí, mouka chlebová pšeničná, sůl, cukr, olej, mouka

Přidat fotografie receptu