Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vánoční panettone

Tak, jako je u nás tradiční vánočka, v Itálii se peče panettone. Sladký kynutý vánoční chléb plný kandovaného ovoce s tónem chuti muškátového oříšku. Přesně to je on, vysoký elegán zdobící italské vánoční stoly.

Hodnocení receptu je 3,9 (12×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

LLilaa LLilaa

Snadný

Doba přípravy 150 min Doba přípravy: 90 min Doba tepelné úpravy: 60 min

150 min (90 min příprava + 60 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 kus

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie22 495 kJ /
5 377 kcal
Bílkoviny129,62 g
Tuky181,40 g
Vláknina44,74 g
Cholesterol 1,64 g
Sodík 3,95 g
Sůl9,62 g
Sacharidy784,01 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Droždí smícháme se lžičkou cukru a polovinou vlažného mléka. Dobře rozmícháme, přidáme ještě 2 lžíce mouky a našleháme. Takto připravené řídké těstíčko necháme na teplém místě nakynout. Krok 2: Prosátou mouku smícháme se žloutky, druhou polovinou vlažného mléka, vejci, solí, zbytkem cukru, nastrouhaným muškátovým oříškem, citronovou kůrou, kandovaným ovocem nakrájeným na drobné kousky a rozinkami. Krok 3: Poté přidáme nakynutý kvásek, krátce propracujeme a nakonec vlijeme vlažnou rozehřátou Heru. Krok 4: Těsto důkladně vypracujeme a necháme na teplém místě asi 30 minut kynout. Krok 5: Vykynuté těsto zlehka propracujeme a vytvoříme z něj bochánek. Krok 6: Formu vysokou 15 cm a o průměru 20 cm po obvodu vyložíme pečícím papírem. Vložíme do ní bochánek a necháme dalších 30 minut kynout. Krok 7: Před pečením povrch nařízneme do kříže a potřeme rozšlehaným vejcem. Krok 8: Troubu předehřejeme na 200 °C a panettone nejprve asi 20 minut zapékáme, poté teplotu snížíme na 160 °C a dopékáme asi 40 minut. Krok 9: Po upečení necháme panettone asi 30 minut ve formě chladnout, potom jej vyklopíme na kovovou mřížku a po úplném vychladnutí sloupneme pečící papír.

TIP: Jak připravit kandované ovoce doma

Zveřejněno 25. 1. 2010

Poznámka autorky LLilaa

Zdroj:

http://www.pecenijeradost.cz/recepty/panettone-pec...

Panettone - italský vánoční bochánek

Recept jsem upravila pouze nahrazením pergamenového papíru-pečícím a velikostí nádoby-pekla jsem v hrnci dle návodu a trochu mi přeteklo, uvedla jsem v postupu tedy větší.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vánoční panettone

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/ROxz

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vánoční panettone

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/ROxz

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (21)

Dobrý den, právě zkouším tento recept, ale nevím si rady. Prosím těsto má mít jakou konzistenci? Má být řidší nebo naopak? Děkuji za odpoved

LLilaa: děkuji za odpověď. Právě jsem dělala vše dle postupu a bylo to dost řídké, tak jsem přidala mouku. No uvidíme co z toho bude 🤣

Zobrazit starší odpověď

Zkusila jsem upéct, s čokoládou, višněmi- a rozinkami...voní božsky🙂teď už jen počkat až vychladne😁

pekla jsem na vyšší teplotu jen 15min a pak musela přikrýt alobalem,rychle hnědla.

Prima recept, jedla jsem kupované a chtěla jsem zkusit upéct. Výsledek je mňamka. ????. Přidám foto, jestli se mi to povede.

giovani da costa 29. 7. 2014 16:48
Vyborna recipe na nase vanocka, vyskousela jsem a od recipe po ma babiska neni rozeznat skoro ;-)

Zítra hurááá znovu na to:-) zkusím přidat i brusinky:-):-p
Brusinky doporučuji, bylo to s nimi výborné:yes:

:-O:yes::yes:

Kdo chce mít panettone do výšky: koupíme nový hliněný květináč odpovídající velikosti, pamatujeme na to že těsto vyběhne hodně vysoko, opláchneme vodou (NENENE NIKDY NE JAR ANI JINÝ SAPONÁT), namočíme na cca hodinu do vody. Vymažeme pořádně tukem - máslem nebo sádlem, NEBO vyložíme pečícím papírem (když papír předtím řádně pokrčíme tak se s ním bude lépe vykládat forma), naplníme těstem a klasicky upečeme - takto můžeme péct i chleba...

Dovoluji si přidat jednu moji fotku panettone, (sice podle jiného receptu) pečeno v dortové formě vyložené pečícím papírem

Jééé Mirko, to mne moc mrzí, už jsem to opravila:-K

V receptu chybí smíchat suroviny s cukrem, samozřejmě jsem ho tam zapomněla pak dát... ;-( ale i tak byla moc dobrááááá!!!

Panettone jsem párkrát koupila (poprvé proto, že bylo v krásné velké plechovce :-) ) a moc nám chutnalo. Hned jsem si recept vyhledala na internetu, ale přišel mi moc složitý, takže ho raději kupuji, vždyť je to jen jednou v roce. Ale opravdu obdivuji každého, kdo se do toho pustí :yes::-K. Je dobře, že také tady recept je... třeba se do něj také někdy v budoucnu pustím...;-)

Hezký recept:yes:4.

Lliloo, to bych mohla fakticky udělat na Velikonoce-dobrej recept a máš boda:yes:

Jirka66: ahoj, pekárnu má tchýně a vím, že má docela malou formu, tak by jsi musel udělat z menší dávky;-)

Tématické fráze:
pannetone, panetone, panetone recept, penetone, panettone z domácí pekárny, panettone v květináči, forma na panettone, italské panettone recept, panettone v pekárně, recept na panetone, panetonne, penettone, italské panettone, vánoční panettone, pannetone recept, recept panetone, panettone v plechovce, pannettone, panettone domácí pekarna, domácí panettone

Suroviny:
tuk hera, mouka polohrubá, droždí, cukr krupice, mléko, žloutek, vejce, ovoce kandované, rozinky, sůl, ořech muškátový, citron, vejce

Přidat fotografie receptu