Myšákův bochník
Recept ještě nebyl hodnocen10-12 hodin předem připravíme rozkvas - ve vodě rozmícháme kvásek, dobře vmícháme obě mouky a zakryté necháme v teple místnosti kvasit.Hotový rozkvas má zvětšený objem,…
Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání
10-12 hodin předem připravíme rozkvas - ve vodě rozmícháme kvásek, dobře vmícháme obě mouky a zakryté necháme v teple místnosti kvasit.Hotový rozkvas má zvětšený objem,…
10-12 hodin předem připravíme rozkvas - ve vodě rozmícháme kvásek, dobře vmícháme obě mouky a zakryté necháme v teple místnosti kvasit.Hotový rozkvas má zvětšený objem,…
Do pekárny vložíme nejprve tekuté (včetně kvásku) a potom sypké suroviny. Kvasnice nakonec do důlku v mouce tak, aby nepřišly do kontaktu se solí. Po zvukovém signálu…
Asi 12 hodin předem zaděláme na preferment: smícháme vodu s droždím a moukou a zakryté proti osýchání a prachu necháme kynout v teplé místnosti.Druhý den přidáme kvásek…
Namočníme a uvaříme libovolné luštěniny. Kdo chce, může je rozmixovat nebo umlít. Já je nechávám celé, většina se jich rozpadne při míchání a ostatní tvoří v chlebu…
K vykynutému omládku přidáme zbytek surovin a uhněteme těsto, které necháme vykynout asi 1-1,5 hodiny. Během té doby ho jednou nebo dvakrát promísíme.Vykynuté těsto…
V míse ve vlažné vodě rozpustíme med a dobře rozmícháme sušené droždí. Po částech zapracujeme mouku se solí a vypracujeme hladké, nelepivé těsto. Na pomoučeném vále do…
Droždí rozmícháme ve vlažné vodě s lžící mouky (z odváženého množství) a necháme asi 20 minut zaktivovat. Přidáme zbytek surovin a vymísíme příjemně měkké těsto, které…
40 g žitného pravidelně krmeného kvásku smísíme s 200 g žitné chlebové mouky, přiléváme postupně zhruba 2 dcl vody a pořádně smícháme. Takto necháme v míse na teplém…
k hotovému rozkvasu přidáme do formy zbytek surovin a zapneme pekárnu, kterou necháme míchat jen asi 10 minut. Pak pekárnu vypneme a těsto necháme asi 1,5-2 hodiny…
Ze žitného kvásku, žitné mouky a vody umícháme rozkvas, který necháme pracovat přibližně 10-12 hodin.Semínka v misce smícháme se solí, zalijeme 70 g vody (odebrané z…
Suroviny na rozkvas dobře umícháme a necháme cca 10 hodin kvasit.K hotovému rozkvasu přidáme zbytek surovin a uhněteme těsto, které necháme 1-1,5 hodiny kynout v teple.…
Tradiční zelňáky jsou specialita z jižních Čech, kterou připravíme z kysaného zelí, mouky a sádla. Pro vůni a chuť přidáme také kousky uzeného masa. Kynutí je sice delší…
V míse smíchame mouku, sůl, droždí (droždí dáváme vždy na opačnou stranu než sůl). Přidáme zhruba dvě třetiny odměřené vody a zamícháme. Postupně přidáváme vodu, dokud…
K vykvašenému prefermentu přidáme zbytek surovin (droždí předem rozmíchané ve vodě) a vypracujeme těsto, které necháme asi 1-1,5 hodiny vykynout. Během kynutí můžeme…
Smícháním kvásku, vody a mouky připravíme rozkvas a necháme ho cca 12-14 hodin kvasit. Záleží na teplotě okolního prostředí i síle vašeho kvásku.K hotovému rozkvasu…
Těsto zadělám v domácí pekárně a kynout ho dám do ošatky. Těsto bylo v ošatce do 2/3 a krásně vykynulo. Po hodince kynutí dám do rozehřáté trouby na 180°C a peču 40…
Droždí rozpustíme v pivu a spolu s ostatními surovinami přidáme k vykvašenému prefermentu - umícháme těsto, které necháme asi 60-90 minut kynout. Během doby kynutí…
Droždí rozpustíme v pivu a spolu s ostatními surovinami přidáme k vykvašenému prefermentu - umícháme těsto, které necháme asi 60-90 minut kynout. Během doby kynutí…
Ve vlažné vodě necháme vzejít droždí (10 min), pak přidáme zbytek surovin a vymícháme těsto, které necháme asi 30 minut kynout.Nakynuté těsto rozválíme (ne zcela do…
Z kynutého těsta upečete dvě klasicky velké veky nebo čtyři menší večky, které jsou velikostně někde mezi vekou a bagetou. Krajíčky z nich namažete jemnou pomazánkou a…
Připravíme si měkké, ale nelepivé těsto.Po vykynutí zapracujeme do těsta náplň, pokud je potřeba podsypeme trochu moukou. Rozdělíme na bochníčky (měla jsem 16 housek)…
z trochy vody, cukru, mouky a všeho droždí (vše z přichystaných, odvážených surovin) umícháme kvásek, který necháme asi 20 minut kynout. Přidáme zbytek všech surovin a…
Sušená rajčata si hodinu předem namočíme do vlažné vody, pak je scedíme, osušíme a pokrájíme na menší kousky. Těsto je řidší, vymíchávám ho robotem - k prefermentu…