Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Správně ušlehaný sníh z bílků je základem úspěchu sladkých, ale i slaných pokrmů

Správně ušlehaný sníh z bílků je základem úspěchu sladkých, ale i slaných pokrmů

Sníh z bílků neboli bílkový sníh je hmota se zcela speciální hustou krémovou konzistencí, která vzniká správným vyšleháním vaječných bílků. K přípravě bílkového sněhu dokonalé hustoty potřebujete jen bílky, cukr, elektrický šlehač (nebo silné ruce) a trochu zkušeností.

Využití bílkového sněhu

Bílkový sníh má nejčastěji funkci kypřicí složky, využijeme ho např. při pečení nadýchaného piškotového těsta na roládu nebo při pečení bábovek. Sníh z bílků ale může sloužit jako základní složka receptu, stačí si vzpomenout na neodolatelný zákusek Pavlova. Sníh z bílků využijete i ve slané kuchyni.

Základní pravidla přípravy sněhu z bílků

Stačí si osvojit pár fíglů a bílkový sníh bude perfektní.

  • Ke šlehání se hodí pouze čerstvá vejce, u starších je úspěch nezaručen.
  • Vyvarujte se byť jen trochy žloutku. Správně rozklepnutí chce trochu cviku.
  • Sníh šlehejte z bílků, které mají pokojovou teplotu.
  • Připravte si čistou a suchou nádobu dostatečného objemu, bílky zvětší svůj objem až 8×. Čistý by měl být i šlehač.
  • Do tekutých bílků nezapomeňte přidat špetku soli.
  • Zpočátku šlehejte jen zlehka a postupně zvyšujte rychlost šlehače.

Jak poznat dobře vyšlehaný sníh

  • Jakmile vytáhnete metly šlehače, ve sněhu zůstanou vytažené špičky.
  • Pokud obrátíte nádobu se sněhem vzhůru nohama, sníh nevyteče, ale pevně drží u dna.

Více

1 3 4 5

Další témata

Další recepty