Brambory jsou perfektní variabilní potravinou. Hodí se do slaných i sladkých jídel
Brambory jsou perfektní surovinou, protože z nich dokážeme udělat prakticky cokoliv. Obsahují velké množství minerálů (draslík, hořčík, železo, fosfor, mangan, jód a další), vitaminů (C, B1, B2, B3, B5, B6, B9 a kyselina listová) i bílkovin a skoro žádný tuk. Pokud tedy potřebujete energii a dostat do těla významné látky, brambory jsou jasnou volbou.
Slané recepty s brambory
Asi nejoblíbenější jsou brambory jako příloha. Můžete si dát šťouchané či vařené brambory (vynikající jsou na loupačku), pečené v troubě, připravit z nich kaši, hranolky či krokety. Skvělé jsou také brambory na grilu, a to jak klasické, tak i malé brambůrky s názvem Grenaille. Kromě příloh jsou z nich také skvělé bramboráky, polévky, slané koláče, ale i třeba bramborové knedlíky či halušky.
Sladké recepty s brambory
Co se týče sladkých receptů, tam mají brambory také své široké uplatnění. Asi nejznámější jsou ovocné bramborové knedlíky, vopelky, škubánky či taštičky s mákem a cukrem a nejrůznější koláče z bramborového těsta. Brambory prostě můžete použít téměř kamkoliv.
Předchozí 1 … 16 17 18 19 20 … 24 Další
Další témata
Další recepty
Přečtěte si Zobrazit více
Smažák s netradiční tatarkou: Nevyteče, protože ho neobaluji jako všichni, říká influencer Ostravsky Gastrošef
Apetit Festival – svátek všech gurmánů a labužníků míří do Pardubic
Jan Punčochář poradil, jak připravit dokonalý smažák: Sýr musí být tučný a olej dobře rozpálený, říká šéfkuchař