Citron svou chutí dokáže ozvláštnit jídlo i nápoje. Jaké jsou nejoblíbenější recepty?
Citrony přináší výraznou chuť a vůni do kuchyně, ale mají také zdravotní a kosmetické výhody. Jsou bohaté na vitamín C, což má několik zdravotních výhod. Vitamín C pomáhá posilovat imunitní systém, podporuje trávení, působí jako antioxidant a zlepšuje vstřebávání železa z potravy. Citrony jsou také vynikajícím zdrojem vlákniny.
Z citronu využijete kůru i šťávu
Citron je nezbytnou součástí mnoha kuchyní po celém světě. Jeho šťáva a kůra jsou využívány k dochucování pokrmů a nápojů. Jeho šťáva se používá zejména pro okyselení a zvýraznění chuti pokrmů, salátů, omáček a nápojů. Kůra je poté bohatá na éterické oleje, a tak dodává jídlu výraznou citronovou chuť. Je používána v pečení, dezertech, marinádách a kořenící směsích. Na dozdobení dezertů je ideální kandovaná kůra.
Tip: Vyzkoušejte zázračné účinky citronu smícháním s česnekem.
Nejoblíbenější recepty z citronu
Z citronu dokážete vykouzlit spoustu skvělých receptů. Velmi oblíbené jsou citronové koláče, bábovky a cheesecaky, svěží letní limonády, citronové kuře, zálivky na saláty, ryby či smažené pokrmy. V letních měsících je pak oblíbená citronová zmrzlina nebo sorbet.
Den citronové šťávy
Další témata
Další recepty
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na chilli con carne: Texaské jídlo z masa, papriček a čokolády vás nadchne!
Vítěz Peče celá země Vojtěch svůj styl nezmění: Obyčejné buchty ode mě nečekejte, těch je na internetu dost, říká
Jak na nakládaný hermelín? Aby se sýr nezkazil, je potřeba správně zacházet se sklenicí, s kořením i s olejem