Citrusovo-zázvorový sirup v pěti krocích: Nápoj je plný vitamínů a výborně chutná
Sychravé dny patří během roku mezi ty nejméně oblíbené. Nemáme dobrou náladu a je nám stále zima. V takové dny je nejlepší zalézt pod deku s lahodným teplým nápojem a čtivou knihou. Jak si připravit zahřívací nápoj jako z kavárny, to vám poradíme v dnešním článku.
Podzimních zahřívacích nápojů je na výběr celá řada. My vám představíme zázvorový sirup, který je obohacený o vitamíny a chuť citrusů. Díky zázvoru vás nápoj zahřeje na delší dobu a citrusy dají vyniknout jeho lahodné chuti.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Zázvor lékařský pochází z Číny nebo z Indie. Je to rostlina z čeledi zázvorovitých, jako koření se používá oddenek, který je vlastně všelék. Pikantní chuť dává zázvoru gingerol, je zdrojem vitaminů a minerálních látek. Pomáhá při zažívacích potížích, při problémech s ledvinami, tiší bolesti v krku a umí vyřešit mnoho dalších zdravotních problémů. Oblíbený je zázvorový čaj. Koupit, nebo doma udělat, lze zázvor sušený kandovaný. Velké využití má zázvor v kuchyni, zejména v asijské. Hodí se pod maso a do omáček. Nechybí ani ve vánočním cukroví, ve voňavých zázvorkách.
Jak na výrobu domácího sirupu
Sirup přijde vhod hlavně na podzim a v zimě, kdy řádí chřipky a nachlazení. Citrusy můžete různě kombinovat. Z uvedeného množství budete mít 1,5–2 litry zdravého domácího sirupu.
- Na sirup potřebujete 5 kusů bio citrusů (např. 2 pomeranče, 1 citron, 1 limetku a 1 grep), 1 kg cukru, zhruba 7 cm zázvoru a vodu.
- Nejprve nastrouhejte kůru z citrusů na jemném struhadle a poté oloupaný zázvor na struhadle hrubém.
- Pak vymačkejte šťávu ze všech citrusů a následně do ní dolijte vodu, aby výsledný objem byl 1 litr.
- Šťávu s vodou nalijte do velkého hrnce, přisypte cukr, nastrouhanou kůru i zázvor. Ohřívejte, dokud se cukr nerozpustí. Nevařte, sirup by vám zhořkl.
- Následně sirup přeceďte do čistých sklenic a uchovávejte v lednici. Pro delší skladování doporučujeme sirup zavařit při teplotě 80 °C.
Tip: Pro intenzivnější aroma nechte sirup odstát před scezením do druhého dne.
Jaké domácí sirupy máte nejraději? Budeme rádi, když se s námi o své tipy podělíte v komentáři pod článkem.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Cizrnové kari s brokolicí a rajčaty
Přidáno před 4 hodinami
Mrkvové muffiny s kokosem
Přidáno před 18 hodinami
Houbová omáčka s hovězím masem
Přidáno před 19 hodinami
Pánský štrůdl boubelák
Přidáno před 21 hodinami
Smažená rýže zero waste
Přidáno před 21 hodinami
Řízky naruby podle "Receptáře"
Přidáno před 21 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Celerový salát na chlebíčky: Celerem rozhodně nešetřete, chuť kromě majonézy a cibule doladí ještě jedna ingredience
Cizokrajné ovoce v kuchyni: Je lahodné a v dezertech zcela úchvatné
Manželé se „z donucení“ pustili do přípravy hot dogů: Vyrábíme vlastní klobásy, v obchodech jsme si nevybrali, říkají
Komentáře