Houbový, hovězí i kančí. Guláš může mít různé podoby, ale vždy je vynikající
Guláš je jedním z nejznámějších a nejoblíbenějších pokrmů české kuchyně. Často je považován za hospodské chlapské jídlo, ale s velkou chutí si na něm pochutnají všichni. Guláš má kořeny ve střední Evropě, především v Maďarsku, Rakousku a nás v České republice. Jeho historie sahá až do 9. století, kdy se začal připravovat z masa a cibule v kotli nad ohněm.
Tradiční příprava i různé varianty guláše
Tradiční guláš se připravuje z hovězího masa, cibule, sladké papriky a dalšího koření a bylinek. Existují různé varianty guláše. Nejoblíbenější a nejrozšířenější je guláš hovězí, ale připravuje se i z vepřového, kuřecího, zvěřinového (divočák, kanec atd.), a dokonce i z hub (především hlíva či václavky). Výrazné paprikové aroma je však společné pro všechny.
S čím se podává guláš a v čem ho lze připravit?
Guláš se typicky podává s houskovým knedlíkem nebo krajícem čerstvého chleba. Mnoho lidí ale také miluje variantu s těstovinami nebo rýží, avšak tyto kombinace nejsou úplně tradiční. Co se týče přípravy, můžete jej vařit klasicky v hrnci, péct v troubě nebo připravit v pomalém hrnci. Tak nebo tak, každý si lahodný guláš vychutnává podle svého.
Další témata
Další recepty
Přečtěte si Zobrazit více
Paštika ze zeleniny a hub podle Viléma Vrabce: Lehce vyškvařená slanina ji navoní, vařená rýže zahustí a smetana zjemní
Šéfkuchař Pizza Nuova poradil, která rajčata se hodí na skvělé sugo: Seženete je celoročně i u nás, říká
Bouřkový úplněk přinese zátěž organismu: Opatrně s některými jídly, radí astroložka, odnesla by to vaše játra i střeva