Jedněmi nenáviděné, druhými milované houby. Kdy rostou a jaké pokrmy jsou nejoblíbenější?
Houbaření spojené s procházkami lesem milují děti i dospělí. A co víc si přát, než domů donést plný košík voňavých hub, ze kterých budou báječná jídla. Kromě chuti také přináší zdravotní benefity - snižují krevní tlak a hladinu cholesterolu, podporují imunitu, zbavují toxických zátěží a jsou prevencí proti rakovině tlustého střeva. Obsahují také provitamín A, vitamíny skupiny B (i B12), vitamín D, vápník, hořčík, fosfor nebo železo. Houby se navíc skládají z více než z 90% z vody, obsahují minimum tuku a nemají žádné kalorie.
Kde a kdy rostou houby?
Pravidlem je, že houby začínají nejvíce růst po velkých deštích (přibližně10 dní po nich) a následném teplém (ne však horkém) počasí. Kdy a kde houby rostou?
- Houby mají rády poklidné prostředí a zejména dostatek vlhkosti. Naopak, nemají příliš rády vítr a moc sucha. Zkuste proto hledat na místech v závětří a s optimální vlhkostí půdy. Tam, kde je podhoubí, rostou houby.
- Obecně houby rostou po celý rok, některé druhy i během zimního období. Ta pravá houbařská sezóna, kdy rostou nejoblíbenější druhy jedlých hub, však začíná někdy v květnu/červnu a trvá až do listopadu.
Nejoblíbenější pokrmy z hub
K nejoblíbenějším pokrmům z hub patří především houbové polévky a omáčky, smaženice, řízky, houbový guláš, slané koláče, ale i třeba karbanátky či houbový salát. Houby se také perfektně hodí k základu pod maso. A pokud milujete houbovou chuť, ale vadí vám jejich konzistence, můžete si snadno vyrobit houbové koření, a to jak drcené, tak i tekutý extrakt.
Předchozí 1 … 10 11 12 13 14 15 Další
Další témata
Další recepty
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na falešné cuketové langoše bez kynutí: Nadýchané těsto zvládne i začátečník, na výsledku si pochutná i profík
Japonský recept na dlouhověkost? Sushi! Poznáte všechny jeho druhy?
Dozvuk letních barev v podzimní kuchyni! Dopřejte si dobroty z paprik, které potěší i náročné strávníky