Knedlíky jsou základem tradiční české kuchyně. Na jaké způsoby je lze připravit?
Knedlíky mohou sloužit jako hlavní chod, příloha nebo dokonce dezert. Jejich všestrannost spočívá v tom, že mohou být slané i sladké a lze je kombinovat s mnoha různými ingrediencemi. Slané knedlíky často doprovázejí masové pokrmy a omáčky, zatímco sladké varianty mohou být posypány cukrem, mákem, strouhankou či perníkem, zalité máslem nebo podávané s tvarohem či ovocnými omáčkami.
Druhy knedlíků
Není knedlík jako knedlík. Každý z nich má totiž trochu jiné využití v kuchyni.
-
Houskové knedlíky patří mezi nejpopulárnější druhy knedlíků v české kuchyni. Jsou připraveny z rohlíků, mléka, vajec a často se podávají k omáčkám a masovým pokrmům, zejména ke guláši nebo vepřovému s knedlíkem a zelím.
-
Bramborové knedlíky se vyrábějí z bramborového těsta a často se plní například ovocem. Ze slaných variant jsou oblíbené knedlíky plněné uzeným, nebo jako příloha ke špenátu či třeba zelí.
-
Karlovarské knedlíky připravíte snadno a rychle. Základem jsou staré bílé rohlíky nebo housky. Podávají se k omáčkám, ke guláši či vepřovému se zelím.
-
Knedlíky z tvarohového těsta jsou na přípravu velmi jednoduché a používají se především k plnění ovocem. Oblíbené jsou především v letních měsících.
-
Kynuté knedlíky se nejčastěji plní ovocem. Další variantou jsou pak klasické kynuté knedlíky z hrubé mouky, které slouží jako příloha nejčastěji ke smetanovým omáčkám.
Příprava knedlíků
Knedlíky jsou tradiční součástí středoevropské kuchyně, a ačkoliv existuje mnoho různých druhů knedlíků, většina z nich má společné základní metody přípravy. Nejčastější metoda přípravy knedlíků je vaření ve vodě, v oblibě jsou také knedlíky v páře, které jsou nadýchanější. Méně tradiční a rychlejší je knedlík z mikrovlnky (spíše pro menší množství).
Další témata
Další recepty
Přečtěte si Zobrazit více
Recepty z románů: Ochutnejte dušené škeble, psí tlamy nebo žemličkový pudink
Jak využít sedmikrásky v kuchyni? Květy jsou skvělé nejen do medu a sirupu, mladé listy se hodí do salátů, pomazánek i polévek
Recepty z českých filmů: Přiměřeně, přiměřeně... Udělejte si lívance podle pana krále