Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Knedlíky jsou základem tradiční české kuchyně. Na jaké způsoby je lze připravit?

Knedlíky jsou základem tradiční české kuchyně. Na jaké způsoby je lze připravit?

Knedlíky mohou sloužit jako hlavní chod, příloha nebo dokonce dezert. Jejich všestrannost spočívá v tom, že mohou být slané i sladké a lze je kombinovat s mnoha různými ingrediencemi. Slané knedlíky často doprovázejí masové pokrmy a omáčky, zatímco sladké varianty mohou být posypány cukrem, mákem, strouhankou či perníkem, zalité máslem nebo podávané s tvarohem či ovocnými omáčkami.

Druhy knedlíků 

Není knedlík jako knedlík. Každý z nich má totiž trochu jiné využití v kuchyni. 

  • Houskové knedlíky patří mezi nejpopulárnější druhy knedlíků v české kuchyni. Jsou připraveny z rohlíků, mléka, vajec a často se podávají k omáčkám a masovým pokrmům, zejména ke guláši nebo vepřovému s knedlíkem a zelím.

  • Bramborové knedlíky se vyrábějí z bramborového těsta a často se plní například ovocem. Ze slaných variant jsou oblíbené knedlíky plněné uzeným, nebo jako příloha ke špenátu či třeba zelí. 

  • Karlovarské knedlíky připravíte snadno a rychle. Základem jsou staré bílé rohlíky nebo housky. Podávají se k omáčkám, ke guláši či vepřovému se zelím. 

  • Knedlíky z tvarohového těsta jsou na přípravu velmi jednoduché a používají se především k plnění ovocem. Oblíbené jsou především v letních měsících. 

  • Kynuté knedlíky se nejčastěji plní ovocem. Další variantou jsou pak klasické kynuté knedlíky z hrubé mouky, které slouží jako příloha nejčastěji ke smetanovým omáčkám.

Příprava knedlíků 

Knedlíky jsou tradiční součástí středoevropské kuchyně, a ačkoliv existuje mnoho různých druhů knedlíků, většina z nich má společné základní metody přípravy. Nejčastější metoda přípravy knedlíků je vaření ve vodě, v oblibě jsou také knedlíky v páře, které jsou nadýchanější. Méně tradiční a rychlejší je knedlík z mikrovlnky (spíše pro menší množství). 

  •  

Více

1 5 6 7 8 9 10

Další témata

Další recepty