Kynuté těsto je postrachem kuchařů začátečníků, ale není proč se ho bát
Kynuté těsto skvěle ovládaly naše babičky a v mnoha domácnostech se příprava kvásku z droždí dědí z generace na generaci. Pokud žádné takové rodinné stříbro v podobě receptu na kynuté těsto nemáte, můžete se inspirovat mnoha tipy a návody, třeba právě těmito.
Z čeho vytvořit základní kynuté těsto
- Základním stavebním kamenem je mouka, a to nejlépe hladká (ačkoli mnoho receptů obsahuje tu polohrubou).
- Použité droždí by mělo být čerstvé.
- Mléko nebo voda by měly mít pokojovou teplotu, stejně tak i vejce.
- Na přípravu je nejlepší použít mísu, protože do ní po vzejdutí kvásku můžete přidat další suroviny.
Potom už jen stačí postupovat podle některého z návodů.
Oblíbené recepty z kynutého těsta
Fenoménem dneška je vlastní kváskový chleba nebo jiné domácí slané pečivo. Českou sladkou klasikou jsou potom plněné buchty, kynuté knedlíky s ovocem nebo nadýchaná kynutá bábovka. O Velikonocích je tradicí upéct beránka, u Vánocích pak vláčnou vánočku.
Další témata
Další recepty
Přečtěte si Zobrazit více
Představitel Jamese Bonda Roger Moore miloval koláč s hovězí kýtou a ledvinkami. V mládí kvůli němu bojoval s nadváhou
Víc veganů, domácí fermentace a eko obaly: 10 trendů v jídle, které budou v roce 2021 úplně všude
Maďarská specialita: Brašovské maso voní paprikou, snadno se připravuje a se smaženými bramborami dokonale zasytí