Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mák, to jsou malinké černé kuličky, které si zaslouží velikou pozornost

Mák, to jsou malinké černé kuličky, které si zaslouží velikou pozornost

Jemně chrastivý zvuk zralých makovic je našim uším velmi příjemný a stejně tak bývá našim chuťovým buňkám příjemná chuť máku. Někde je pěstování máku zakázáno, zato Česká republika je významným legálním státem, kde se mák pěstuje a odkud se vyváží. Nebylo tomu tak ale vždy.

Trocha makové historie

Mák je známý už několik tisíc let, pěstovali ho například už v Mezopotámii nebo starověkém Egyptě. U nás se začal hojně pěstovat až počátkem 19. století, Češi se dokonce mohou pochlubit několika vyšlechtěnými odrůdami.

Složení potravinářského máku

Kromě téměř zanedbatelného množství morfinu a opiových alkaloidů obsahuje mák velké množství vápníku, železa a zinku, tedy zdraví prospěšných látek. Makový olej obsahuje největší množství kyseliny linolové.

Více

1 2 3 5

Další témata

Další recepty