Mák, to jsou malinké černé kuličky, které si zaslouží velikou pozornost
Jemně chrastivý zvuk zralých makovic je našim uším velmi příjemný a stejně tak bývá našim chuťovým buňkám příjemná chuť máku. Někde je pěstování máku zakázáno, zato Česká republika je významným legálním státem, kde se mák pěstuje a odkud se vyváží. Nebylo tomu tak ale vždy.
Trocha makové historie
Mák je známý už několik tisíc let, pěstovali ho například už v Mezopotámii nebo starověkém Egyptě. U nás se začal hojně pěstovat až počátkem 19. století, Češi se dokonce mohou pochlubit několika vyšlechtěnými odrůdami.
Složení potravinářského máku
Kromě téměř zanedbatelného množství morfinu a opiových alkaloidů obsahuje mák velké množství vápníku, železa a zinku, tedy zdraví prospěšných látek. Makový olej obsahuje největší množství kyseliny linolové.
Další témata
Další recepty
Přečtěte si Zobrazit více
Šílený jídelníček Jindřicha VIII.: Obézní milovník masového pudingu po smrti explodoval
Jogurtová buchta: Vláčný a šťavnatý moučník je hotový za chvíli a využijete i kelímek od jogurtu na odměřování surovin
Jídelní rozmary slavných: Fotbalista Lionel Messi miluje milánský řízek od maminky, přelitý rajčatovou omáčkou a zapečený se sýrem