Máslo dodává slaným i sladkým jídlům tu správnou chuť. Jak jej lze využít v kuchyni?
Máslo je jedním z nejstarších a nejběžnějších tuků používaných v kuchyni po celém světě. Má mnohostranné využití, neboť se hodí do sladké i slané kuchyně. Získává se oddělením tuku od mléčné složky mléka, což je obvykle dosaženo mechanickým stahováním mléka nebo smetany. A co složení? Máslo je bohatým zdrojem tuku a obsahuje vitamíny A, D a E.
Využití másla v kuchyni
Máslo se dá využít mnoha způsoby. Ve sladké kuchyni se používá především na pečení, a to buď do základu různých moučníků, do křupavé drobenky nebo jako součást krémů. Využívá se také k vymazání forem při pečení. Co se týče slané kuchyně, používá se k opékání (vajíček, zeleniny, masa, ryb), ke zjemnění omáček, přípravě jíšky apod.
Alternativy másla
Pro ty, kteří preferují alternativy k máslu z důvodu zdraví nebo dietních omezení, existují rostlinné tuky jako margarín nebo rostlinné máslo, které jsou vyrobeny z rostlinných olejů. Nebo pokud vám nedělá dobře laktóza, můžete si dopřát máslo bez laktózy.
Den másla
Další témata
Další recepty
Přečtěte si Zobrazit více
Peče celá země: V kreativní výzvě dal soutěžícím zabrat dort s linií zlomu aneb Fault line cake. Takhle se správně dělá
Rajčatová žemlovka: Jednoduché jídlo ze zásob chutná fantasticky a skvěle vás zasytí
Vařené koleno z papiňáku je nádherně šťavnaté a měkoučké, hořčice a křen mu dodají šmrnc, na stole je do hodiny