Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Maso je skvělým zdrojem bílkovin, a tak by nemělo v jídelníčku chybět. Možnosti úpravy jsou neomezené

Maso je skvělým zdrojem bílkovin, a tak by nemělo v jídelníčku chybět. Možnosti úpravy jsou neomezené

Proč bychom měli konzumovat maso? Protože obsahuje velké množství kvalitních bílkovin, železo (největší množství železa je v hovězím mase), zinek, selen a důležité vitaminy, které v jiných potravinách nejsou zastoupené v takovém množství (konkrétně jde o vitamín B12). Ačkoliv je maso součástí zdravého jídelníčku, neměli bychom to s jeho konzumací přehánět. 

Nejoblíbenější druhy masa 

Jaké druhy masa patří mezi nejoblíbenější? 

Jaké jsou možnosti úpravy masa? 

Maso lze upravovat nejrůznějšími způsoby. V létě je oblíbené maso na gril (naložené plátky i třeba na burger), v domácích podmínkách pak můžete maso péct, dusit, vařit i smažit. Fantazii se meze nekladou a je jen na vás, jaký způsob si vyberete. 

Více

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Zabijačka

V dřívějších dobách probíhaly domácí zabijačky v mnoha domácnostech na vesnicích. Dělaly se svépomocí nebo za účasti řezníka. Nešlo jen o to zabezpečit rodinu zásobami masa a ostatních produktů, ale byla to i jistá forma společenské události širší rodiny. Zabijačkové menu má v každé rodině své rituály, ale výsledkem snažení jsou vonící jitrnice, jelita, ovar, zabijačkový guláš, křupavé škvarky a tlačenka.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Žabí stehýnka

Žabí stehýnka jsou historicky svázána s francouzskou kuchyní, ale našli bychom je i v mnoha dalších - čínské, vietnamské, italské. Kdo se zbaví předsudků, pochutná si na mase, které chutí připomíná drůbež a částečně rybu. Jedlých druhů žab je více, ale nejčastěji se konzumuje skokan. V přípravě se fantazii meze nekladou, můžeme připravit žabí řízky i žabí stehýnka na víně a bylinkách.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Žaludky

Drůbeží, vepřové i hovězí žaludky se od sebe liší velikostí i použitím. Drůbeží jako droby můžeme použít na polévku, udělat je zadělávané, na paprice apod. Do vepřového žaludku se dříve plnila tlačenka, jeho využití je stejné jako využití hovězího žaludku, hodí se na výbornou dršťkovou polévku.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Vuřt

Slovo vuřt nám z pusy moc nejde, častěji říkáme buřt, ale v každém případě je to uzenina různé kvality, ze které můžeme připravit další lahůdky - péci je na pivu, naložit jako utopence, uvařit buřtguláš, nebo je připravit u ohýnku.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Žebírka

Kdo by neznal skvěle upečená žebírka, která jsou obalená šťavnatým masem. Jsou to kosti s kouskem masa. V kuchyni připravujeme především vepřová. Hovězí žebro je vhodné hlavně na polévku. Vepřová žebírka nakládáme nejčastěji do marinád a poté je pečeme v troubě nebo opékáme na grilu.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Výpek

Výpek je šťáva s tukem, který nám zůstane po upečení masa. I ten se dá poté zpracovat. Buď z něj a zbytků masa uděláme pomazánku, nebo jej můžeme použít jako základ pod omáčku např. pepřovou. Hodí se na ochucení polévek, výborný je do bramboračky. Najde své místo i v zapečených těstovinách nebo bramborách.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Vepřové karé

Vepřové karé je vepřová pečeně bez kosti. Vepřová pečeně s kostí je kotleta. V tomto se tyto části masa od sebe liší. Vepřová pečeně patří k nejšťavnatějšímu a nejvíce využívanému masu. Může se upéci třeba s česnekem, s nádivkou, nebo na houbách. Každý si vybere, co má rád.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Vídeňský řízek

Wienerschnitzel je tence rozklepaný plátek z telecího masa, kterému se říká ořech. Měl by být velký jako "sloní ucho". Obalí se v klasickém trojobalu z bílého pečiva a smaží se na přepuštěném másle nebo sádle, tuk musí být správně rozpálený a musí ho být vyšší vrstva. Jako příloha je vhodný bramborový salát.

1 22 23 24 25 26 30

Další témata

Další recepty

Naposledy jste si prohlédli