Mořské - články, postupy a rady
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Tato mořská ryba obývá chladnější vody Atlantského oceánu. Může dorůst až do délky 2 m a váhy 90 kg. Je důležitá v moderním rybolovu a bývá velmi často lovena, její stavy bohužel řídnou. Její bílé maso je velmi chutné a dá se připravovat na mnoho způsobů. Z jater se vyrábí rybí olej.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Tuňák je mořská ryba, dosahující míry až 250 cm a váhy 2,5 tuny. Živí se drobnými rybami. Je nejběžněji lovenou rybou v Atlantském oceánu i v několika mořích, např. Středozemním a Černém. Ze syrového tuňáka se připravuje japonské suši a právě tam končí 80 % jeho masa. Často je konzumován i v Evropě a v USA.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Sardinka obecná je nejznámější mořská ryba. Má velký hospodářský význam. Sardinky se prodávají v konzervách, nicméně pod obchodním názvem "Sardinky" může být i dvacet druhů různých ryb. Ze sardinek se připravují často pomazánky, ale jsou výborné i přímo na chlebu s máslem, ozdobené cibulí. Můžeme jimi zdobit chlebíčky. Sardinky jsou významným zdrojem vitaminu D, omega 3 mastných kyselin, bílkovin a vápníku. Čerstvé sardinky můžeme i zapékat.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Mořské řasy bychom mohli nazvat slovy "mořská zelenina". Obsahují více vitamínů a minerálů než zelenina rostoucí v zemi. Řasy mají schopnost odstraňovat z těla jedy a těžké kovy, proto je dobré zařazovat je do našeho jídelníčku. Podle barev je rozlišujeme na zelené, hnědé a červené.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Ančovičky jsou vžitým termínem pro sardelky, to znamená mořské rybky, které dorůstají délky 10 - 15 cm. Sardel obecná, v kuchyni oblíbená delikatesa, má důležitý hospodářský význam. Nakládá se často do rostlinného oleje, používá se ve formě filetů s kapary. Koupit je můžeme pod názvem sardelová očka.
Další témata
Další recepty
Přečtěte si Zobrazit více
Vsaďte na vlašáky a provoňte svou kuchyni skvělými recepty!
Jídelní rozmary slavných: Herečka Jennifer Lopéz nesnáší lososa, ujíždí na čokoládových sušenkách a nikdy neodolá kuřeti v rýži
Pěstování brambor v českých zemích: Připomeňte si s námi, co to je plečkování a k čemu sloužil rozbíječ nebo čert