Mořské plody - články, postupy a rady
Den humrů
Den ústřic
Den krevet
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Ústřice jsou mořští živočichové, rod čeledi ústřicovitých. z nichž nejznámější je ústřice jedlá. První ochutnání této kluzké potvůrky v nikom nezanechá zřejmě ten nejlepší dojem, ale pokud se do nich "prochutnáte", tak jistě objevíte jejich kouzlo. Většinou jsou podávány syrové, na americkém kontinentu je mají rádi gratinované a grilované. V evropských zemích patří mezi vybrané lahůdky restaurací.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Plody moře je směs mořských živočichů. Mořské plody zahrnují měkkýše, korýše, ryby, ostnokožce. Tyto druhy se mezi sebou vzájemně kombinují, někdy se vynechávají ryby. Obsahují řadu látek, které prospívají našemu zdraví. Jsou zdrojem omega-3. Mají vysoký podíl jódu a selenu. Připravují se většinou jednoduchým způsobem, s přidáním česneku, petrželky a citronu.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Oliheň obecná je druh hlavonožce, který se nachází v hloubce cca 500 metrů. Dorůstá délky 50 cm a váhy až 1,5 kg. Olihně jsou vyhledávanou kulinářskou specialitou, při úpravě se nakrájí na kroužky, které známe pod názvem "kalamáry". Ty se nejčastěji smaží, ale větší jedinci se ponechají v celku, plní se nádivkou, zapékají se a dusí.
Další témata
Další recepty
Přečtěte si Zobrazit více
Jak sušit švestky, aby vydržely co nejdéle a chutnaly skvěle: Na slunci to jde nejlevněji
Jak připravit malinovou domácí šťávu zastudena: Takhle to dělávaly naše babičky
Chlupatá rýže: Oblíbená příloha českých jídelen z rýže a smažených těstovin se snadno dělá a chutná skvěle