Tvarohový, ovocný, čokoládový, ale i třeba mrkvový. Tolik možností, jak připravit slaďoučký moučník
Moučník dokonale ozvláštní víkendovou snídani, ohromí jakoukoliv návštěvu a dokáže perfektně zvednout náladu. Možnosti jsou skutečně neomezené. Můžete si připravit sladkou dobrotu s ovocem, čokoládou, pudinkem, ořechy, mákem i džemem. Moučníky jsou také ideální volbou, pokud třeba potřebujete spotřebovat hodně vajec nebo zbytek bílků.
Jak docílit vláčného moučníku?
Pokud neholdujte suchým buchtám, vyzkoušejte několik ingrediencí, se kterými docílíte perfektní vláčnosti. Skvělý je například moučník s tvarohem, ale i ze šlehačky nebo kefíru. Chcete-li do moučníku dostat navíc také nějaké ty vitamíny, zkuste dovnitř přidat cuketu nebo mrkev. Budete mile překvapeni.
Nejoblíbenější ovoce na moučníky
Co se týče ovocných moučníků, mezi nejoblíbenější patří zejména moučníky s:
- jablky a skořicí,
- švestkami,
- jahodami,
- borůvkami,
- meruňkami a drobenkou,
- rybízem,
- banány.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Závin nebo také štrúdl je moučník pocházející z Rakouska, z 18. století. Těsto, ze kterého záviny pečeme, může být listové, kynuté nebo křehké. Každý druh má něco do sebe. U nás se plní většinou strouhanými jablky, ale také makovou, tvarohovou a nebo oříškovou náplní. Nemusí zůstat jen u sladké varianty, záviny jsou oblíbené i slané, plněné šunkou, sýrem, slaninou i kysaným zelím.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Vafle jsou pochoutkou původem z Belgie a Francie. Dají se připravit jak z kynutého těsta, tak i z toho, ze kterého připravujeme palačinky. Dokřupava opečené si je dělají ve vaflovači všichni, kteří chtějí začít den sladkou snídaní. Při přípravě se fantazii meze nekladou, lze je udělat s ovocem, polít čokoládou, hodí se k nim zmrzlina i šlehačka. Nemusíme zůstat jen u sladké varianty, pochutnat si můžeme na vaflích slaných, jako příklad lze uvést sýrové vafle se špenátem a vejcem.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Náš český větrník je obdobou francouzského profiterole, česky profiterolky. Jedná se o francouzský dezert z odpalovaného těsta, naplněný sladkou náplní se žloutkovým krémem, šlehačkou, často karamelovou a potažený karamelovým fondánem. Oblíbený francouzský moučník lze péci i ve slané variantě, vhodné jako pohoštění k vínu, nebo také k masovým polévkám.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Suflé je kulinářská specialita, lehká jako obláček. Je to dezert plný chuti a vzduchových bublinek. Pokud se povede, zaslouží si potlesk. Základem je mléko nebo smetana, mouka a žloutky. Můžeme ho připravit ve sladké i slané verzi. Peče se v dobře vymazaných formičkách, v troubě rychle vyběhne. Aby nekleslo, musí se rychle servírovat. Kleské suflé je jako bychom servírovali rozteklou zmrzlinu.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Šodó není mléčný vanilkový krém, kterým poléváme dukátové buchtičky. Je to vinná pěna, připravená z vína a vajec, směs se v páře šlehá tak dlouho, dokud nezhoustne. Poté se hned podává. Pěnou poléváme sladké moučníky, nebo ji lze konzumovat jako mlsání pro dospělé.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Štrúdl je vlastně jablečný závin. Tento typ moučníku má původ v Rakousku, odkud se rozšířil nejen k nám, ale i do jiných zemí. Připravuje se z kvalitních jemně nakrájených nebo hrubě nastrouhaných jablek, cukru, skořice, rozinek a případně ještě vlašských ořechů. Tato náplň se rozloží na rozválené těsto a svine do rolády. V dnešní době se často používá na přípravu štrúdlu listové těsto.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Sacher dort je originální čokoládový dort. V roce 1832 ho vytvořil šestnáctiletý učeň Franz Sacher. Originální receptura je držena v tajnosti. Je to nejznámější kulinářská specialita Vídně, tato pochoutka je promazaná meruňkovou marmeládou a politá čokoládovou polevou.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Puding připravujeme z pudingového prášku, což je vlastně bramborový nebo kukuřičný škrob, ochucený různými příchutěmi, kterých je na truhu velký výběr. Z něj pak, s přidáním mléka a cukru, uvaříme sladký dezert, který lze ozdobit ovocem, sirupem, čokoládou a proložit piškoty. Pudingový prášek se přidává též do cukroví, které ochutí.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Pišingr (Pischingerův dort) vznikl v roce 1881. Název se vžil pro označení dortů nebo řezů, které se většinou slepují čokoládovou náplní. Prokládají se do libovolné výšky, po zatížení a rozležení se polijí čokoládovou polevou a posypou oříšky nebo plátky mandlí.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Muffin je pečivo menších rozměrů, které se vejde do dlaně dospělého člověka. Některé tvarem připomínají malé dortíky, na něž se nedává žádná poleva.Toto pečivo je nenáročné na přípravu. Má mnoho variant, kdy se obměňují přísady, např ovoce, oříšky, čokoláda, skořice a mnohé další. Často se dávají dětem na svačinu a vkládají se do papírových košíčků.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Palačinky se připravují z litého těsta. Základ tvoří mléko, mouka a vejce. Pečou se na pánvi, výsledkem má být velmi tenká placka. Dále se plní a rolují, nebo skládají do šátečku. Lze je připravit jak ve sladké, tak i ve slané verzi.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Koblihy jsou nejčastěji spojovány s masopustem, ale připravit je můžeme kdykoli během roku. Je to pečivo z kynutého těsta, které se tepelně upravuje smažením. Naplněné bývá nejčastěji marmeládou, ale také třeba mákem či pudinkem, Dobrá kobliha by měla být nadýchaná, usmažená do zlatavé barvy, kolem níž by měl být světlý proužek.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Halva (chalva) je jedna z nejstarších orientálních cukrovinek. Její název pochází z arabského slova hilwa, což v překladu znamená sladký. Původní receptura byla velmi jednoduchá, připravovala se z výluhu rostlin, který se smíchal s cukerným roztokem a sezamovou pastou. Dnes se halva vyrábí z cukerné hmoty, přidávají se do ní pražená olejnatá jádra a škrobový sirup. Dochucuje se vanilkou, čokoládou a orientálními esencemi. Jedná se o velmi sladkou cukrovinku.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Harlekýn je nadýchaný dort s pařížskou šlehačkou, který úžasně voní a rozplývá se na jazyku. Můžeme jej zakoupit v cukrárně, ale více nás potěší, když si jej upečeme sami doma. Hlavně milovníci šlehačky si přijdou na své. Korpus je třeba připravit z dobře vyšlehaných vajec, protože se nepřidává kypřící prášek. Dále je důležitá smetana, nejlépe 40 %, kterou musíme řádně vychladit. Pak je úspěch zaručen.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Charlotta je dort nebo moučník, lehký jako vánek, uvnitř se skrytým tajemstvím. Jeho příprava je jednoduchá. Dortovou formu vyložíme cukrářskými piškoty, které budou nejen na dně, ale i po obvodu. Uvnitř dortu bude krém z tvarohu a zakysané smetany, proložený ovocem, nejčastěji jahodami. Když jej celý ovážeme stuhou, efekt bude dokonalý.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Jablka v županu jsou omytá a oloupaná jablka, která mají místo vykrojeného jádřince vložený džem nebo kompot, a jsou zabalená a upečená v plátku listového těsta. Pro přípravu tohoto moučníku jsou skvělá jablka čerstvá, využijeme na něj i poslední jablka na konci zimy.
Předchozí 1 … 26 27 28 29 30 Další