Ochucené majonézy
Ochucovadlo je malé kouzlo, díky němuž zvýrazníte chuť připravovaného pokrmu
Chuťové přísady čili ochucovadla jsou chytří kuchyňští pomocníci, kteří potvrzují pravidlo „za málo peněz hodně muziky“. Díky vhodnému ochucovadlu, například díky koření (sůl, pepř, cukr) nebo omáčce (kečup, majonéza, hořčice), se některé chutě krásně zvýrazní a jídlo povýší na vyšší úroveň.
Která ochucovadla lze připravit doma
Většinu chuťových přísad lze připravit i doma, a to za podstatně nižší cenu, ale zato lepší chuti. Hravě zvládnete třeba domácí kečup, jemnou majonézu nebo klasickou hořčici. Skvělé ochucovadlo jsou také různé marinády, například barbecue omáčka.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Bouquet garni je francouzský výraz doslova znamenající "zdobená kytice". Je to svazek bylinek, svázaný nití nebo provázkem, který se vkládá do polévky nebo do vařeného pokrmu. Bylinky se vybírají tak, aby se k jídlu hodily, a zvýraznily jeho chuť. Bylinky spolu s kořením se též mohou vložit do sáčku z jemné gázy, nebo do vajíčka na vaření čaje. Po uvaření se vždy z pokrmu vytáhnou.