Čerstvému křupavému pečivu se nic nevyrovná. Dokážete si bez něj představit svůj život?
Čerstvý rohlík namazaný máslem. Že už jen při tom pomyšlení se vám sbíhají sliny? Není divu. Pečivo miluje snad každý z nás, a to ať už se jedná o jakékoliv různé druhy. Vybere si totiž milovník sladkého, zastánce zdravé stravy i vyznavač klasiky. Existují i recepty bez droždí, a tak si nadýchané pečivo zvládnete připravit hned, co na něj dostanete chuť.
Druhy pečiva
Pečivo není jen o klasických bílých rohlících. Za tímto pojmem se skrývá více.
- Běžné pečivo: rohlíky, housky, raženky, bagety či veky.
- Jemné sladké pečivo: koláče, šátečky, croissanty, záviny, vánočky a další druhy.
- Trvanlivé pečivo: perníky, oplatky, sušenky, slané tyčinky, krekry atd.
Pečivo dále můžeme rozdělit také pode druhu použité mouky. K dostání je celozrnné, vícezrnné, grahamové, žitné či žitnopšeničné. Existuje i pečivo bez mouky.
Jaké má pečivo využití v kuchyni?
Asi nejoblíbenější je pečivo jen tak obložené oblíbenými surovinami (šunka, salám, sýr, pomazánka, salát, zelenina, ...). Takto si ho můžete dát ke snídani, večeři, svačině a koneckonců klidně k i obědu. Často se také pečivo přikusuje k různým polévkám, dává se do mletého masa, aby bylo nadýchanější nebo si z něj udělejte lahodnou žemlovku.
Další témata
Další recepty
Přečtěte si Zobrazit více
Šílený jídelníček Jindřicha VIII.: Obézní milovník masového pudingu po smrti explodoval
Jogurtová buchta: Vláčný a šťavnatý moučník je hotový za chvíli a využijete i kelímek od jogurtu na odměřování surovin
Jídelní rozmary slavných: Fotbalista Lionel Messi miluje milánský řízek od maminky, přelitý rajčatovou omáčkou a zapečený se sýrem