Piškotové těsto: Krásně nadýchané, jemné a přitom velmi snadné na přípravu
Piškotové těsto si získalo opravdu velkou oblíbenost díky svojí jednoduché přípravě a krásné nadýchanosti. Výhodou piškotového těsta je, že ho nemusíte ničím kypřit a také nepotřebuje čas na kynutí. Stačí dodržet správný postup přípravy, dát si trochu na čas s vyšleháním hustého sněhu z bílků i žloutků a krásné, nadýchané těsto jako obláček bude na světe. Hodí se k přípravě různých dortů, dezertů, nebo třeba rolád, které se vám svou jemností přímo rozplynou na jazyku.
Jaký je správný postup?
Také se vám někdy stalo, že těsto nebylo nadýchané a jemné, jak byste si představovali? Je potřeba dbát na správný výběr cukru i mouky.
- Víte, jaký použít cukr? Nejčastěji se používá krupicový cukr, který obsahuje drobné krystalky, které je ale potřeba se žloutky důkladně vyšlehat. Zkuste do směsi přidat trochu horké vody a uvidíte, jak moc vám to usnadní práci. Stačí přidat 1 až 2 lžíce před samotným šleháním.
- Jakou použít mouku? Záleží, jakou pochutinu máte v plánu připravit. Při použití hladké mouky je potřeba si dát pozor na její množství - aby výsledné těsto nebylo příliš hutné. Při správném poměru vám ale vytvoří krásně jemné těsto. Polohrubá mouka je asi nejvíce používaná. Pokud si nevíte rady, určitě sáhněte přímo po ní. Hrubá mouka se dá také použít - díky své hrubosti zajistí nadýchanost a lepší vsáknutí krému do korpusu.
Další témata
Další recepty
Přečtěte si Zobrazit více
Holka u plotny radí: Jak na božské knedlíky bosáky? Dokonalou chuť zajistí malý fígl
Největší evropské koblihy jsou ty polské s názvem paczki: Plněné pudinkovým krémem s vaječným likérem nemají chybu
Vyzkoušeli jsme knedlíky z pražského Knedlína. Jeden stojí 69 Kč a kromě sladké klasiky nabízejí i s krevetami