Lahodná povidla povznesou každý moučník o úroveň výše
Povidla mají sladkou chuť, která se odvíjí od odrůdy ovoce a množství použitého cukru. Mají hladkou, krémovou nebo lehce zrnitou texturu a jsou bohatá na přírodní ovocné aroma. Jsou oblíbeným způsobem, jak zachytit a uchovat čerstvou chuť ovoce na celý rok.
Druhy povidel
Úplně nejčastěji se setkáte se švestkovými povidly, které jsou také nejoblíbenější. Dále si pak můžete pochutnat na hruškových nebo jablečných povidlech. Povidla jsou typická tím, že se vaří (případně pečou v troubě) bez přidání dalších ochucovadel až do zhoustnutí, ale můžete je ale ozvláštnit různými příchutěmi, jako jsou skořice, vanilka či perníkové koření.
Využití povidel v kuchyni
Povidla najdou své využití především ve sladké kuchyni.
- Nejvíce se povidla hodí do koláčů a buchet, často v kombinaci s mákem/tvarohem,
- můžete si je však namazat jen tak na toust či čerstvý chléb,
- jsou ideální na různé bramborové placky, vopelky či lokše,
- skvěle se hodí do sladkých kynutých knedlíků,
- používají se ale také do sladkých omáček k masu atd.
Další témata
Další recepty
Přečtěte si Zobrazit více
Hitem internetu je smashed potato salad. Křupavý salát z mačkaných brambor se speciálním dresinkem je svěží a lehký
Šéfkuchař restaurace Hliněná bašta nám prozradil recept na houbovou omáčku s jemným karlovarským knedlíkem
Bubble and squeak: Slavný britský pokrm z brambor a zbytků „co dům dal“ báječně chutná, je snadný na přípravu a navíc levný