Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rajčata - články, postupy a rady

Rajčata - články, postupy a rady

Dobrou zprávou je, že pěstování rajčat zvládnete i na balkoně, nebo na okenním parapetu, a tak si cenné látky můžete dopřát všichni. Rajčata jsou však jako cukety, a snadno se tedy stane, že jich budete mít nadbytek. Pak nezbývá nic jiného, než se pustit do zavařování

Co obsahují rajčata a kdy je nejíst? 

Na co jsou dobrá rajčata a kdy je naopak nejíst? 

  • Obsahují vitamíny skupiny B, A, C, D, E, K, kyselinu listovou či minerály jako fosfor, draslík, železo, sodík, selen, hořčík, mangan, zinek, jód, chrom a měď.
  • Pozor ale na nezralá zelená rajčata (nikoliv odrůdu zelených rajčat), protože obsahují prudce jedovaný solanin, který nezničíte ani tepelným zpracováním, nakládáním či pečením. Otravu poznáte podle žaludečních křečí a zvracení. 
  • Rajčata mají také mírný projímavý účinek, a tak se v případě nadměrné konzumace může dostavit průjem. 

Nejoblíbenější recepty z rajčat 

Rajčata se skvěle uplatní v teplé i studené kuchyni, na zdobení a zavařování. Vytvoříte z nich skvělou rajskou omáčku, domácí kečup nebo lečo, omáčku na pizzu nebo těstoviny, ozdobíte s nimi čerstvý chléb, hodí se i do salátů, skvělá jsou i pečená nebo sušená rajčata. 

Více

1 6 7 8 9 10 15

Další témata

Další recepty