Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Smažení dodává jídlu specifickou chuť. Jaké jsou nejoblíbenější smažené pochoutky?

Smažení dodává jídlu specifickou chuť. Jaké jsou nejoblíbenější smažené pochoutky?

Smažení je jedním z nejběžnějších způsobů přípravy jídla po celém světě. Při smažení se potraviny ponoří do horkého tuku, což vede k vytvoření chutných a křupavých pokrmů. Teplota oleje na smažení by měla být dostatečně vysoká, aby umožnila rychlou tvorbu křupavého obalu (podle druhu suroviny je to asi 160-190 °C). 

Jaké oleje jsou vhodné na smažení? 

  • Olivový olej je ideální pro smažení na nižších teplotách, například při přípravě omáček a delikátních pokrmů. 
  • Kokosový olej je skvělou volbou pro smažení sladkých pokrmů. Má příjemnou kokosovou chuť a dokáže snést vyšší teploty.
  • Řepkový a slunečnicový olej jsou vhodné pro většinu smažených pokrmů, protože mají neutrální chuť a vysoký bod kouření. 
  • Sádlo bylo tradičním tukem pro smažení, zejména ve středoevropské kuchyni. Dává pokrmům bohatou chuť, ale je třeba ho používat opatrně.
  • Bez oleje můžete smažit přímo v troubě, případně v modernější horkovzdušné fritéze. Pro lepší chuť ale můžete pokrm jemně pokapat olejem a upéct. 

Oblíbené smažené pochoutky 

Mezi nejoblíbenější slané smažené pochoutky patří zejména smažený řízek, květák, filé, sýr, karbanátek či holandský řízek. Z příloh jsou to poté hranolky či krokety. Do smažených pochoutek řadíme i sladké pokrmy, především pak koblihy, vdolky nebo donuty. 

Více

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Těstíčko na obalení

Těstíčko na obalení je hmota, která se připravuje z mouky a mléka, ale také z minerálky, piva nebo vína a vajec. Vše se vyšlehá do přiměřené hustoty a v něm se pak obaluje vše možné. Maso, párky, zelenina, houby a také ryby. Poté se vše smaží ve vyšší vrstvě oleje v pánvi.

1 10 11 12 13

Další témata

Další recepty