Špenát je doslova nabitý cennými látkami. Patříte do skupiny milovníků, nebo odpůrců?
Špenát buď nenávidíte, nebo milujete. Druhá možnost je ale lepší volbou, protože je výborným zdrojem vitamínů a minerálů, zejména vitamínu K, vitamínu A, vitamínu C, kyseliny listové a železa. Obsahuje také antioxidanty a látky, které mohou pomoci snížit hladinu špatného cholesterolu v krvi. V neposlední řadě má vysoký obsah vlákniny, který pomáhá udržovat trávicí systém zdravý a reguluje střevní funkce.
Tradiční i netradiční příprava špenátu
Špenát je k dispozici čerstvý, nebo mražený. V mraženém podání se můžete setkat buď s protlakem, nebo nasekaným špenátem (někdy dokonce může být už ochucený). Budete překvapeni, ale špenát se dá připravit i z jiných surovin, než je špenát. Oblíbený je třeba špenát z kopřiv, nebo špenát z mangoldu.
Nejoblíbenější recepty
Asi nejznámější je špenát s vajíčkem a bramborem, nebo s bramborovým knedlíkem a vepřovými výpečky. Tím ale využití špenátu rozhodně nekončí. Dá se z něj vytvořit úžasná krémová polévka, či omáčka se smetanou na těstoviny nebo gnocchi. Dále z něj můžete vyrobit palačinky nebo je ním naplnit, přidat jej do smoothie, případně z něj vykouzlíte také skvělý slaný koláč.
Další témata
Další recepty
Přečtěte si Zobrazit více
Úplněk srpen 2024: Modrý superúplněk má sílu měnit naše jídelníčky i životy, když mu to dovolíme
Hit léta: Domácí houska bez mouky jen ze 3 surovin. Takhle snadné to je
Přezrálé ovoce lze stále skvěle zužitkovat: Z jahod či pomerančů vyrobíte skvělou zmrzlinu, z banánů osvěžující lízátka