Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Steak: Poradíme, jak připravit dokonale šťavnatý steak, co má šťávu

Steak: Poradíme, jak připravit dokonale šťavnatý steak, co má šťávu

Patříte mezi opravdové milovníky pořádného kusu šťavnatého masa? Pak si s námi zkuste přesně takový kus masa připravit doma. Před jeho vlastní úpravou je nutné nechat maso správně uležet a nakrájet. Pravý steak se připravuje ze silného plátku hovězího masa, vysokého asi 2 cm. Důležité je také maso správně nakrájet přes vlákna, aby si maso zachovalo šťavnatost. Velmi dobrým pomocníkem je také teplotní sonda, která hlídá teplotu uvnitř masa. 

Základní rozdělení steaků

Pokud vyrazíte na pořádný steak do restaurace, setkáte se tam s různými názvy steaků. Připravili jsme pro vás krátký přehled, z jakého masa bude váš steak nejšťavnatější.

Podle podílu tukové tkáně. Tuk je nositel chuti, proto se nebojte přípravy steaku s tukovými vlákny, které se při tepelné úpravě rozpustí a dodají tak tu správnou šťavnatost.

  • Rib Eye steak: Jeho podíl tukové složky se pohybuje okolo 16% a řadí se tak, mezi nejvíce šťavnatý kousek. 
  • Sirlon steak: Obsahuje nižší podíl tuku.
  • Rump steak: Obsahuje nejnižší podíl tuku.

Propečenost steaku už je pak je na vás, jak ho máte rádi. Přinášíme několik rad, které vám pomohou při přípravě steaku

  • Raw: Znamená, že je steak syrový. Tahle příprava se však u steaků nevolí. Při použití syrového masa se připravuje tzv. tatarský biftek.
  • Blue rare: Velmi mírně opečený.
  • Rare: Mírně opečený, cca 1 min.
  • Medium rare: Středně opečený.
  • Medium well: Více propečený. 
  • Well done: Úplně propečený. 

Více

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Chateaubriand

Pod francouzským názvem Chateaubriand se skrývá velký steak z toho nejlepšího hovězího masa, a to z hovězí svíčkové. Připravuje se z jejího středu, blíže k širšímu konci. Celý steak může měřit 16-20 cm a  vážit až 1000 g. Jeho přípravu můžeme označit za sváteční. Z velkého steaku se nají až čtyři osoby. Nejčastěji se připravuje na těžké litinové pánvi, která musí být dobře rozpálená, aby se maso zatáhlo, a poté se dopéká v troubě do stupně medium nebo medium-rare.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Flank steak

Flank steak je steak z hovězího pupku, přesněji ze spodního šálu, a říká se mu zrcátko. Základem je kvalitní maso, které zrálo 4-6 týdnů. Připravuje se na hodně rozpálené pánvi nebo na grilu. Pokud chceme mít maso co nejkřehčí, připravujeme je jako medium, a krájíme je kolmo na svalová vlákna, aby to byla delikatesa.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Beefsteak

Beefsteak je pokrm, který se připravuje výhradně ze střední části dobře vyzrálé hovězí svíčkové. Nejlepší je z mladých býků. Prudce se opéká z obou stran tak, aby vnitřek plátku masa zůstal šťavnatý.

1 2 3

Další témata

Další recepty