Kolik umíš těst, tak zdatný jsi kuchař. Těsto je hmota, bez níž se při vaření neobejdete
Když se řekne těsto, obvykle se nám vybaví měkká hmota, kterou je nutné vypracovat rukama. Můžete samozřejmě použít i stroj, ale to se připravíte o přímo relaxační účinek správně uhněteného těsta. Těst existuje velké množství druhů, my si představíme ta nejznámější.
Druhy těsta
Jako nejjednodušší se jeví rozdělení na těsta slaná a sladká, ale existuje i těsto univerzální, které upravíte podle momentální potřeby. Rozlišit můžeme těsta kynutá a nekynutá, dále můžeme těsta dělit podle způsobu úpravy (těsto odpalované, těsto spařené a další). Těsta se také často pojmenovávají podle suroviny, kterou obsahují (těsto bramborové, těsto tvarohové nebo třeba vinné těsto).
Tepelné zpracování
Většinu těst je potřeba tepelně zpracovat, než je možné ho konzumovat. Některá těsta pečeme, jiná vaříme a další zase smažíme. Z nepečených těst se nejčastěji vyrábí vánoční cukroví nebo jiná sladká pokušení.
Další témata
Další recepty
Přečtěte si Zobrazit více
Grilovaný celer: Naložený do té správné marinády nahradí dokonce steaky, před přípravou je vhodné ho krátce předvařit
Pomalu grilovaná žebra: Vychutnejte si šťavnaté maso vonící kouřem a kořením
Šéfkuchař radí: Jak si doma připravit dokonalý Caesar salát a jak se nenechat napálit v restauraci? Tohle si hlídejte!