Těstoviny se dají připravit na tolik různých způsobů. Který z nich si vyberete vy?
Těstoviny jsou perfektní surovinou, neboť se hodí téměř ke všemu. Milují je především děti, ale s velkou chutí si je dá každý dospělý. Jsou spojovány především s italskou kuchyní, která je velmi lehká a chutná, ale perfektně doplní i například klasické české omáčky.
Jaké jsou nejznámější druhy těstovin?
Těstoviny jsou oblíbené, protože jsou dobře stravitelné, nenáročné na přípravu, mají široké využití a dlouhou trvanlivost. Mezi nejznámější druhy patří:
- dlouhé těstoviny (špagety, linguine, tagliatelle, fettuccine, lasagne, ...),
- krátké těstoviny (kolínka, tarhoňa, mušličky, fusilli, penne, farfalle, špecle atd.),
- plněné těstoviny (ravioli, tortellini, cannelloni),
- polévkové těstoviny (nudle, těstovinová rýže, ...).
Nejoblíbenější recepty
Největší výhodou je, že jsou těstoviny velmi variabilní a dají se připravit v podstatě s čímkoliv. Co se týče masa, nejoblíbenější jsou s kuřecím či mletým masem, lososem nebo tuňákem. Pochutnáte si také na těstovinách se špenátem, cuketou, ricottou nebo pestem (bazalkovým i rajčatovým). Těstoviny můžete tedy jen tak s něčím smíchat, udělat k nim omáčku, nebo si připravte zapečené těstoviny.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Tortelliny, přeloženo z italštiny "malý koláček", jsou těstoviny prstencovitého tvaru, které se nejvíce plní vepřovým masem, mortadellou a parmezánem. Po uvaření se polijí máslem a sypou bylinkami, lze k nim připravit i omáčku, např. smetanovou.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Tagliatelle jsou ploché a dlouhé vaječné nudle z tvrdozrnné pšenice původem z Itálie. Jsou podobné těstovinám fettuccine, ale jsou široké zhruba 6 -10 mm a jejich povrch je porézní. Mají žlutou barvu, ale vyrábějí se i barevné variace. Barví se nazeleno špenátem nebo načerveno červenou řepou. V suchém stavu jsou stočeny do klubíček. Nejčastěji se používají s různými omáčkami, obzvlášť s omáčkou boloňskou.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Tarhoňa je druh těstoviny, která je s oblibou používaná na Slovensku nebo v Maďarsku. Z hrubé mouky a vajec se vyrobí hodně tuhé těsto, které se prolamuje přes speciální síto. Vaří se jako příloha, používá se jako zavářka do polévek. Ale existují i jiné úpravy, např. se osmaží na sádle a cibulce, zasype se mletou paprikou, a pak se uvaří ve vodě.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Risoni jsou těstoviny, které svým tvarem připomínají zrnka rýže. Připravují se z tvrdozrnné pšenice. Po uvaření si zachovají pevnější strukturu a nelepí se.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Rotelle jsou těstoviny ve tvaru kola - koleček. Připravují se ze semolinové mouky z tvrdozrnné pšenice. V suchém stavu mají průměr 2 cm. Jsou to těstoviny, které se hodí k omáčkám, ale chutnají skvěle také například v salátu.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Ravioli je typ plněných těstovin, původem z Itálie. Většinou jsou čtvercového tvaru a mají dvě vrstvy tenkého těsta, které jsou spojené na okrajích, a uprostřed mají náplň. Náplň není univerzální, ale liší se dle oblasti. K plnění se používá sýr, maso, zelenina, ale i mořské plody. Ravioly se servírují s omáčkami, v polévce, nebo jen pokapané olivovým olejem.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Rigatoni jsou těstoviny vyrobené z tvrdé pšenice ve tvaru hrubších trubiček s vroubkovaným povrchem. Jsou vhodné k pokrmům s větším množstvím omáčky, která ulpí na jejich povrchu.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Pappardelle je druh italských těstovin ve formě 2 až 3 centimetrových širokých nudlí. Sušené jsou k dostání stočené do klubíček, a to jak s rovným, tak i vroubkovaným okrajem. V Itálii jsou velice populární.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Italské penna znamená pero a od toho je odvozen název těchto těstovin "penne". Mají rourovitý tvar a zkosené konce. Vyrábí se v hladké a vroubkové verzi. Vaří se al dente a podávají se s různými omáčkami, které na penne s vroubky nejlépe ulpívají.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Makaróny dostaly pojmenování podle italského slova maccheroni. Jsou podlouhlého tvaru, a od špaget se liší tím, že jsou duté a kratší Je to obdoba českých kolínek, která jsou však mnohem menší. Vaří se v osolené vodě, 5-10 minut podle druhu, a servírují se nejčastěji se sýrovou nebo masitou omáčkou, ochucenou česnekem.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Kuskus (Coucous, marocká těstovina) je jednou ze základních potravin severoafrické kuchyně. Jde o spařenou a do kuliček tvarovanou krupici z pšenice, ječmene nebo prosa. Jeho příprava je velmi jednoduchá. Kuskus se nevaří, ale zalévá vroucí vodou, vývarem nebo vařícím pokrmem. Většina lidí si ho připraví spíše ve formě salátu, přílohy k masu nebo se zeleninovou směsí. Hodí se při hubnutí, je zdrojem vitamínu skupiny B i minerálů (zvláště kuskus celozrnný).
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Lasagne jsou italské těstoviny, které se vyrábí ve tvaru širokých pásů. Jejich původ se vztahuje k Neapoli. Tam vznikl první recept a tím i tento tradiční pokrm. Vytváří se střídáním těstovinových plátů, prokládaných bešamelem a mletým masem. Existují i jiné varianty, např. se zeleninou nebo se špenátem. Lasagne se vždy zapékají v troubě.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Těstoviny italského původu, ve tvaru spirálky. Název je odvozen od slova fuso - vřeteno. Vhodná příloha zejméa k omáčkám, protože se v nich dobře zadržuje. Nemusí být podávány pouze k omáčkám, oblíbené jsou např. s dobrým rajčatovým pestem.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Bucatiny jsou těstoviny z tvrdé pšenice, vyrobené z mouky a vody. Jsou dlouhé asi 25-30 cm, uvnitř duté o průměru 3 cm. Jejich název vznikl od slova "buco", což znamená díra. V italské kuchyni se bucatiny podávají s omáčkami, zeleninou, pancetou, sýrem, ale i s ančovičkami nebo sardinkami. Jejich použití je velmi variabilní.
Další témata
Další recepty
Přečtěte si Zobrazit více
Semifinalista MasterChef Česko 2020 Pavel Berky prozradil, jak na pravé romské goja: Je to populární i kontroverzní jídlo, říká
Doudlebské ušaté koláče podle receptu Josefa Maršálka: Neuvěřitelně vláčné koláče s několika náplněmi chutnají božsky
Soutěžte s námi o sadu Stretcheez Pizza a potěšte tím tak své malé ratolesti. Ty nejlepší recepty na domácí pizzu