Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vývar krásně zahřeje, zasytí a postaví vás na nohy. Jak ho mít co nejlepší?

Vývar krásně zahřeje, zasytí a postaví vás na nohy. Jak ho mít co nejlepší?

Vývar, ať už masový či zeleninový, slouží v jeho základní podobě jako polévka, avšak často se používá do jiných pokrmů, jako jsou jiné druhy polévek, různé omáčky či rizota. Kromě toho má ale vývar mnoho pozitivních účinků, neboť obsahuje velké množství živin, díky čemuž podporuje imunitní systém, hydratuje, podporuje trávení a zvyšuje chuť k jídlu. 

Druhy vývarů 

Vývarů existuje celá spousta podle toho, jakou základní surovinu zvolíte. Vývar lze samozřejmě uvařit i z bujonu, ale nikdy to nebude to pravé ořechové. 

  • Masový vývar: Tento druh vývaru se připravuje vařením masa (vepřového, hovězího, kuřecího či králíka) ve vodě. Masový vývar může být použit nejen jako polévka samotná, ale také jako základ pro jiné polévky, omáčky a různé pokrmy.

  • Vývar z kostí: Získává se vařením kostí (vepřových a častěji morkových), obvykle s malým množstvím masa. Je bohatý na kolagen a želatinu, což mu dává lepkavou texturu. Používá se pro výrobu polévek a různých silných omáček.

  • Rybí vývar: Připravuje se vařením rybích kostí a ocasů ve vodě. Je klíčovou složkou rybích polévek, které jsou oblíbené zejména na Vánoce.

  • Zeleninový vývar: Tento druh vývaru je vegetariánský a připravuje se vařením různých druhů zeleniny, bylinek a koření ve vodě. Slouží nejen jako polévka samotná, ale i jako základ pro vegetariánské a veganské polévky, omáčky a rizota.

Základem je dlouhé vaření 

Základem pro kvalitní vývar je dlouhé vaření (co se týče masových vývarů a vývarů z kostí). Vaří se na mírném plamenu, žádné zběsilé bublání, a to opravu několik hodin. Celková délka pak závisí na druhu masa, hovězí bude potřebovat déle než kuřecí. Ideálním pomocníkem je například pomalý hrnec, který zaručuje skutečně kvalitní vývar. 

Více

1 2 3 4 5 6

Další témata

Další recepty