Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vývar do zásoby

Na přípravu můžeme použít kuřecí skelet a křídla, která nám zbydou po naporcování kuřete, nebo si přímo koupit směs z kuřete na polévku. Kuřecí křídla mají super poměr masa, kostí, chrupavek a kůže. Křídla vývaru přidají chuť i pěknou porci želatiny. Kůže obecně je zdrojem tuku a želatiny.

Hodnocení receptu je 4,9 (16×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

happy.lenulka happy.lenulka

Snadný

Doba přípravy 195 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 180 min

195 min (15 min příprava + 180 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Vezmeme největší hrnec, který doma máme a ten zcela naplníme kostmi. Krok 2: Zalijeme vodou, přidáme kořenovou zeleninu (na 5 l hrnec dávám - 1 větší mrkev, 1 středně velkou petržel, 1/8 celeru), ale může být klidně i cibule, česnek, kukuřice... záleží co máte rádi). Krok 3: Dále přidáme cca 5 kuliček nového koření, 5 kuliček pepře, 2 bobkové listy a bylinky. Krok 4: Vaříme na mírném příkonu tepla asi dvě hodiny nebo i déle. Obzvlášť, pokud máme hovězí nebo vepřové kosti. Krok 5: Poté vývar přecedíme a dochutíme. Ale jen decentně, nepřesolujeme. Krok 6: Poté vývar vaříme na mírném plameni tak dlouho, dokud se tekutina nezredukuje tak na 1/8 až 1/10 množství. Správná redukce je po vychladnutí rosolovitá. Krok 7: Poté si připravíme sáčky nebo nádobky s víkem a do každého sáčku nebo krabičky dáme tak 100 ml zredukovaného vývaru. Dáme zamrazit.

Zveřejněno 4. 10. 2010

Poznámka autorky happy.lenulka

A až budete příště vařit polévku, vyhoďte masox a kostky z okna a přidejte místo kostky 100 ml zamrzlého zredukovaného vývaru. Já používám 100 ml redukce zhruba na 4 porce polévky, ale záleží na síle vývaru. Však vyzkoušejte a uvidíte. Je to sice pracnější, ale výsledný efekt je moc dobrý.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vývar do zásoby

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/R1Xq

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vývar do zásoby

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/R1Xq

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (12)

Vývary si taktéž mrazím tzv. do zásoby. Používám menší krabičky. Jelikož kupuju celá kuřata, tak většinou dělávám kuřecí vývar ze skeletů a třeba i kostí ze stehen, pokud nenechávám stehna v celku. Mám pak vývar vždy k dispozici. Velice dobře se ale dá zmrazit už i hotová polévka včetně zeleniny a nudlí. :-K

Vývar, respektive kosti,maso, ořez apod.v něm se má ,,táhnout´´( vařit pomalu - jen nechat lehce bublat) co nejdéle.
To platí v případě hovězího,popř. vepřového - nejméně 4 hodiny, u ostatního druhu méně, rybí vývar stačí 1 hodina !
Před vložením do studené vody doporučuji prudce opéct v troubě(kromě rybího masa a kostí), třeba i se zeleninou a přidat cibuli ve slupce(pouze omýt a neloupat). Nebude se tvořit tolik pěny a vývar bude čistší.:-):yes:

Dávám do krabic od mléka ....vyložené mikrotenovým sáčkem :-)

Díky za dobrý tip :yes::yes:

Studený vývar naliju do tvořítek na led. Doporučuji - je to asi nejpraktičtější způsob, pokud jde o následné dávkování zmrzlého vývaru ;)

Já skladuji vývar v pet lahvích. Lépe se s nimi manipuluje a jsou pevnější než mikroten. Vývar nedáváme až po okraj, protože mrazem zvětší svůj objem.

:yes: :-K

Spousta z nas tento receptik jiste oceni, je dobre, ze sem vkladate i takove veci. Posilam 5. bod. :yes::-K

pokud zrovna budete péct šoupněte tam i hrnec s vývarem, ušetříte tak energii, nebo v papiňáku vařte cca tři hodiny- tak to dělám já:-8

spagetka: no já vařím hodinu a půl až dvě hodiny, záleží na množství, čím více, tím déle... vidíš na bylinky jsem zapoměla... dopíšu... taky dávám...

Souhlasím, nejlíp se to dělá na kamnech na chalupě, na plynu je výroba méně ekonomická :-8;-)

Leni, já přidávám ještě sušené bylinky - libeček, celerové lístky a petržel. Vařím teda dýl - jen perlím a asi 4 hodiny, dám do mrazáku. Takže průmyslově vyráběný masox nepoužívám (teda výjimečně!):-p:yes:

Články s tímto receptem

Tématické fráze:
jak uchovat vývar, jak zamrazit vyvar, redukce vývaru, uchování vývaru, jak uskladnit vývar, jak skladovat vývar, jaké koření do vývaru, zredukovany vyvar, skladování vývaru, vývar z kostky, uskladnění vývaru, jak redukovat vyvar, výroba vývaru, koření do vývaru, zamrazit vývar, vývary, hovezi vyvar do zasoby, recepty pro začátečníky, redukce vyvar, výroba hovězího vývaru

Suroviny:
kosti kuřecí, zelenina kořenová, cibule, česnek, bobkový list, koření nové koření, pepř celý, sůl, voda, bylinky

Přidat fotografie receptu