Zakysaná smetana by v lednici chybět neměla. Hodí se mít ji po ruce
Zakysaná smetana nebo také kysaná smetana je mléčný výrobek, který vzniká fermentací smetany. Zakysaná smetana se dá jíst rovnou z kelímku, častěji se ale používá jako přísada. Využití najde jako zálivka na salát, přidává se do nepečených dezertů, do omáček nebo polévek.
Výroba zakysané smetany
Zakysanou smetanu si můžete poměrně jednoduše vyrobit i doma. Pokud jste minimalisté, oceníte zakysanku vyrobenou jen ze dvou surovin. Poté už jen stačí si promyslet, na co kysanou smetanu použijete.
Tipy na využijí zakysanky
Typicky se zakysaná smetana používá k přípravě nepečených dortů. Může však být i součástí pečených moučníků. Na podzim ji využijte do houbové omáčky, v létě k přípravě jemných langošů.
Další témata
Další recepty
Přečtěte si Zobrazit více
Domácí vánoční Salko: Je skvělé jako základ likérů, uplatní se do krémů i pro výrobu fantastických Rafaello kuliček
Zákaz rozdělávání ohně čarodějnice v Praze nezastaví: Plameny se rozhoří na Ladronce, na špekáčky můžete jít do Žlutých lázní
Obložené chlebíčky jsou český vynález. Ty Paukertovy milovali už Hugo Haas i prezident Masaryk