To nejlepší z babiččina březnového receptáře: Pojďte si pochutnat a zavzpomínejte
V březnu začíná jaro, i když tomu počasí leckdy neodpovídá. Jakmile se oteplí, začínají rašit bylinky, a ti, kdo mají alespoň truhlík za oknem, uvažují, co v něm budou pěstovat. Také v obchodech bývá k dostání množství druhů jarní zeleniny, která láká ke změně jídelníčku. Mnoho sezónních receptů můžeme najít v sešitech po babičkách.
Babičky na vsích nikdy neplýtvaly časem, který potřebovaly na domácí a polní práce, zjara pak už vůbec ne. Jejich recepty proto bývaly rychlé, levné a jednoduché. Městské babičky na tom byly přece jen o něco lépe. Městské trhy nabízely mnoho sezónních potravin, které umožňovaly kreativnější využití.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
To nejlepší z přírody
Brzy na jaře se už někde objevily čekankové puky, chřest, špenát, ředkvičky, hlávkový salát. Hlavní ale bylo množství bylin i planých rostlin jako kopřiv, polníčku, česneku medvědího, šťovíku, pažitky, petrželky, kopru nebo jitrocele.
Postní doba
Velikonoce v březnu
Některé roky vyjdou Velikonoce na březen, tehdy bývá hodně chladno a v minulosti často ještě na tyto svátky ležel sníh. Připravit tradiční jídla v takovém počasí není snadné, ale jde to. Zelené rostliny nahradí bylinky za oknem a naklíčená semínka.
Boj s jarní únavou
I naše babičky musely bojovat s jarní únavou a virózami. Pomáhalo jim k tomu kysané zelí, bylinkové čaje a pohyb venku, jakmile to bylo možné. Naštěstí přicházející jaro s velkým množstvím jarní zeleniny a bylin je brzy zásobilo potřebnými vitamíny i minerály.
Podělte se s námi v komentářích o nápady po vašich babičkách - co všechno vařily v časném jaru a na co nejraději vzpomínáte.
Komentáře