Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Častá chyba při ohřívání knedlíků: Jak na to, aby zůstaly vláčné a neztvrdly
Zdroj: Top recepty

V české kuchyni se neodmyslitelně drží na prvních místech tradiční omáčky, které si mnoho lidí nedokáže představit bez klasického kynutého knedlíku. Kynutá těsta v lidech vzbuzují obavy především z jejich přípravy, ale pokud se budete držet rad našich babiček, nemůžete šlápnout vedle a knedlík bude vynikající. Víte ale, jaké chyby se vyvarovat při ohřívání této přílohy?

K tradičním omáčkám jednoznačně patří vždy jako příloha knedlík, volíme především ty nejznámější jako houskový, kynutý, karlovarský nebo také bramborový. Ať už máme připravený jakýkoli, je důležité zvolit správný způsob ohřevu. Kynuté a bramborové knedlíky krájíme na plátky, kulaté chlupaté či plněné naopak necháme v celku.

Možnosti ohřívání

Variant je více a každému vyhovuje jiný postup. 

  • Jednou z možností ohřevu je klasický pařáček našich babiček. Nemáte-li tohoto pomocníka, poslouží vám také cedník. Stačí do většího hrnce nalít menší množství vody a vložíme do něj pařák vyložený kouskem pečicího papíru, aby se nám knedlíky nepřilepily. Vyskládáme je na pařák a ohříváme v páře pod pokličkou zhruba 3–5 minut.
  • Jeden z moderních způsobů ohřevu je využití parního hrnce. Tento všestranný pomocník dokáže nejenom skvěle knedlíky uvařit, ale také opětovně napařit během několika minut.

Nejčastější chyba při ohřívání

Zásadní chybou je knedlíky ohřívat v mikrovlnné troubě na talíři, knedlíky totiž rychle vysychají, ztrácí svoji přirozenou vlhkost a budou se drolit nebo také ztvrdnou. Pokud nemáme jinou možnost než ohřev v této troubě, vezmeme si alespoň mikrotenový sáček, vypláchneme ho vodou a do vlhkého sáčku naskládáme knedlíky. Zavážeme ho na uzlík a ohříváme maximálně 2 minuty podle výkonu trouby. Vlhkost v sáčku zajistí, že nám knedlík při ohřevu neztvrdne.

Kynuté knedlíky nemusíme chystat pouze k tradičním omáčkám jako přílohu, ale také je můžeme plnit na sladko ovocem nebo marmeládou. Nezapomeňte  je dozdobit strouhaným perníkem, tvarohem nebo také cukrem s mákem. Video-recept vám ukáže, jak si tyto dokonalé knedlíky vyrobit. Přejeme dobrou chuť.

Komentáře

Ohřívat jídlo pod mikrotenovým sáčkem je pěkná blbost, protože když tento plast zahřejete, tak se do jídla uvolňují látky s výraznými účinky na hormonální systém...
Kdo to v dnešní době ještě neví? WTF... :-D

KudrnkaS (moderátorka): Je to skvělá vychytávka, když spěcháme a není zrovna čas na klasické napařování :-D

Nejčastější chyba - přesně to se mi stalo několikrát ..... Ten nápad s ohříváním v mikrotenovém sáčku zní dobře .... :)

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli