Časté chyby při skladování tuků: Předejděte jim a prodlužte tukům jejich trvanlivost
Nejen před svátky se nám vyplatí nakoupit za akční ceny máslo a jiné tuky do zásoby. Ty však nemají neomezenou trvanlivost, s čímž musíme dopředu počítat. Nesprávným skladováním totiž zbytečně vyhazujeme peníze.
Skladování tuků má (asi jako vše) svá pravidla. Bylo by naprosto zcestné myslet si, že máslo v mrazáku vydrží dlouhé roky, dokud si na něj nevzpomeneme při úklidu a nevytáhneme ho ke zpracování. Jak se vyhnout častým chybám při skladování tuků?
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Chyby při skladování tuků
Vyhněte se častým chybám při skladování olejů, margarínů, másla či sádla:
- Jak už bylo zmíněno, tuky mají omezenou trvanlivost, na kterou je potřeba brát zřetel, abyste si nepřivodili zdravotní obtíže.
- Nesprávným skladováním mohou žluknout, což se projeví nejen zhoršením jejich kvality, ale také nevábnou vůní či chutí. Takový tuk je potřeba vyhodit.
- Všechny tuky je nutno chránit před přímým slunečním zářením a před vyššími teplotami. Nejen zastudena lisované oleje jsou na toto velmi náchylné.
- Tuky přejímají pachy, neskladujte je proto v blízkosti aromatických potravin. Vyjměte je z původního obalu (pokud netěsní) a vložte do vzduchotěsné nádoby.
- Margaríny, máslo či sádlo rozhodně neuchovávejte při pokojové teplotě. Ideální teplotou je ta v lednici (do 8 °C), při zamrazení pak alespoň -18 °C.
Jemná chuť másla nás vždy dostane. Zkuste si spolu s námi připravit pečené brambory s česnekovým máslem, které se skvěle hodí k přírodním plátkům masa:
Komentáře