8 chyb během přípravy lasagní: Tvrdými či připálenými těstovinami neoslníte
Pamatujete si na kocoura Garfielda? Zrzavý kocour byl přímo posedlý konzumací lasagní. Pokud nechápete proč, měli byste si zkusit připravit tento vrstvený pokrm. Je neodolatelný - pokud nechybujete v přípravě.
Pravé italské lasagne se skládají z vrstev těstovin, boloňského ragú a bešamelu. Existuje však mnoho další variant, od špenátových přes lilkové až po lasagne houbové. Pokud se vám jejich příprava nedaří, možná nevědomky děláte chyby.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Časté chyby v přípravě lasagní
Jestliže předejdete následujícím chybám, odměnou vám budou naprosto dokonalé lasagne, které by ocenil i mrzutý kocourek Garfield.
- Řídké boloňské ragú neudělá mnoho parády. Zahušťovat ragú není třeba, nechte ho povařit o chvíli déle na mírném plamenu - díky redukci tekutiny zhoustne.
- Bešamel plný nevzhledných hrudek je jednou z častých chyb v přípravě lasagní. Během přisypávání mouky do rozpuštěného másla obsah hrnce neustále míchejte, dokud nedocílíte dokonale hladké konzistence.
- Těstovinové pláty nemusíte předvařovat, avšak pouze za předpokladu, že nebudete šetřit bešamelem a boloňským ragú. Jen díky tomu těstoviny vstřebají dostatek tekutin a výsledný pokrm bude dokonale šťavnatý.
- Správné vrstvení lasagní není radno podceňovat - těstoviny vždy přelévejte boloňským ragú a poté i bešamelem. Každou vrstvu bešamelu pak můžete ještě posypat sýrem. Takto postupně střídejte vrstvy až do jejich spotřebování.
- Připálené a tvrdé lasagne vespod? Tomu předejdete s naprostou lehkostí. Stačí na dno zapékací mísy nebo pekáčku dát nejprve boloňské ragú a až na něj první pláty těstovin. Ty díky tomu nasáknou omáčkou, změknou a nepřipálí se.
- Jestliže jste lasagne pekli příliš krátce, těstovinové pláty mohou být tvrdé, protože za daný čas nestihly změknout. Nechte lasagne dopéct a při další přípravě těstoviny předvařte po dobu 1 minuty. Změknou a lépe vstřebají omáčku. Vařte je však postupně - každý plát zvlášť, aby se neslepily k sobě.
- Těstovinové pláty nesmí být poslední vrstvou, tou musí být bešamel rozprostřený po celé ploše, aby poslední plát změkl a nepřipaloval se.
- Nežádoucímu rozpadání se lasagní se vyhnete tak, že je po dopečení necháte lehce vychladnout. Díky tomu se zpevní a budou krásně držet pohromadě.
Sýrová čepička je u lasagní pomyslnou třešinkou, proto sýrem nešetřete. Skvěle se hodí parmezán, Gran Moravia, mozzarella, ale i ricotta nebo gouda. Vždy však vybírejte ze sýrů vhodných k zapékání. Připravíte si výborné lasagne podle videoreceptu?
Komentáře