Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Chyby při skladování másla: Pozornost věnujte místu uskladnění i potřebné teplotě
Zdroj: Freepik

Máslo je ingrediencí, která nesmí chybět v žádné kuchyni. Jeho vůně nás láká ve slaných i sladkých dobrotách a je zcela nezaměnitelná. Abychom si však na másle mohli pochutnávat, je potřeba ho umět správně skladovat.

Máslo lze v kuchyni využít do mnoha pokrmů, slaných i sladkých. Jeho chuť a vůni si nelze nezamilovat. Toužíte po kvalitním a chutném máslu? První bodem je jeho správná koupě, druhým pak zbytečně nechybovat v jeho následném uskladnění.

Časté chyby při skladování másla

Vyvarujte se níže uvedených chyb a mějte máslo po ruce pokaždé, kdy je potřeba.

  1. Objevili jste v lednici žluklé máslo? Aby si zachovalo své vlastnosti, skladujte ho v původním obalu, máslence či vzduchotěsné dóze. Díky omezení přístupu vzduchu zajistíte máslu delší trvanlivost i ochranu před nežádoucím žluknutím.
  2. Máslo nepatří do dvířek lednice. Proč? Protože otevíráním lednice kolísá teplota právě v těchto místech nejvíce. Máslo potřebuje stabilně nízkou teplotu.
  3. Zbytečně nenechávejte máslo na pracovní ploše, má pak tendenci rychleji žluknout. Pokud toužíte po změklém másle neustále po ruce, doporučujeme pořídit si máslenku s vodním filtrem, která ho ochrání před vnějšími vlivy. Ani tu však nenechávejte v blízkosti zdrojů tepla, například u sporáku či topení.
  4. Pozor na skladování másla v mrazáku, kde vydrží až jeden rok - ovšem jen čerstvé máslo, nikoliv to stolní. Jako stolní máslo je označováno to, které bylo před prodejem již jednou zamrazeno, proto se jeho další mražení nedoporučuje.
  5. V mrazáku je potřeba skladovat máslo na místě s co nejmenšími výkyvy teplot, aby se vám zbytečně nezkazilo. Nejlepší tedy bude zadní část vašeho mrazáku.

Stejně jako jiné mléčné výrobky i máslo přejímá pachy. I proto je vhodné ho skladovat v uzavřené nádobě. Máslo využijete v mnoha skvělých receptech, vyzkoušet můžete například drobenkový koláč s tvarohem a ovocem podle videa:

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky