Máslo je nenahraditelné, ale z různých důvodů častěji saháme k jiným alternativám
Kromě hospodářských krizí nebo válečných dob můžeme chtít nahrazovat máslo i z důvodu snižování vysokého cholesterolu, intolerance na laktózu nebo v souběhu s veganským stylem života. Naštěstí známe poměrně dost variant náhrad másla jako tuku.
Máslo z mléčného tuku má natolik specifickou chuť a vůni, že žádnou umělou chutí ho plně nenahradíme. Přesto můžeme při vaření a pečení použít i jiné tuky, čímž zároveň ušetříme. Nahrazovat máslo se naučili také lidé, kteří mají intoleranci laktózy, jsou vegany nebo musí dodržovat nízký příjem cholesterolu.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Čím nahradit máslo při vaření
Výběr možností je překvapivě pestrý.
- Rostlinné oleje neutrální chuti můžete použít na krátké smažení, restování apod. Panenské oleje mají nízký kouřový bod a jsou k smažení při vysokých teplotách nevhodné. Olej můžete s úspěchem použít i do mnohých moučníků.
- Sádlo se hodí na smažení, do pomazánek a těst na moučníky i pečivo. Spolu se sádlem můžeme doporučit přidat mleté škvarky.
- Margaríny (zvláště ty s příchutí másla nebo směsové) jsou dobrou náhradou másla do moučníků, nehodí se ale na vaření.
- Majonézu jako náhradu másla upotřebíte do těst a pomazánek i do bramborové kaše.
- Mleté ořechy a ořechová másla jsou vynikající do moučníků i pomazánek.
- Těsto na moučník také zvláční, dosladí a tuk v něm nahradí ovocné (jablečné, dýňové, banánové apod.) pyré.
- I tučný hustý jogurt je dobrou náhradou za máslo v moučníku.
- Do pomazánek vám lépe než klasické máslo poslouží např. měkké avokádo, margarín s chutí másla, žervé, tvaroh, pomazánkové máslo, sádlo nebo škvarky, tavený sýr, rostlinné pomazánky z luštěnin (např. hummus).
- Omáčky k masu můžete místo máslem zjemnit vysokoprocentní smetanou nebo zakysanou smetanou. Přidávejte je postupně a dobře rozmíchejte.
- Na "omaštění" oblíbených sladkých jídel použijte tvarohový nebo jogurtový přeliv, ovocnou přesnídávku nebo pyré.
- Omaštění brambor nebo bramborové kaše je jen zdánlivě obtížnější. Ideální je použít výpek z masa nebo cibulku usmaženou dočervena.
Falešnou "škvarkovou" pomazánku můžete vyzkoušet podle našeho videoreceptu.
Komentáře