Hovězí kližka: Vysvětlíme vám, o jaký typ masa se jedná a na jaký recept se nejlépe hodí
Hovězí maso je jedno z nejhodnotnějších druhů masa především díky vysokému obsahu bílkovin, železa a jiných vitamínů. Do jídelníčku by ho měli několikrát za měsíc zařadit všichni včetně dětí a čerpat tak z jeho benefitů. Jak ale vybrat správný druh masa? V článku vám poradíme, co se dá připravit z hovězí kližky.
Hovězí maso z české domácí gastronomie postupně mizí. Mnoho lidí neví, jak ho připravit, a má obavy, aby nebylo tuhé. Přitom nejde o nic složitého. Pokud se při jeho přípravě bojíte, abyste maso neměli tuhé jako podrážku, dejte si především pozor, abyste kupovali maso z mladého skotu. Další zásadou je vždy vybrat správný druh masa na konkrétní recept.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Hovězí kližka je nejlepší na dlouhé vaření
Hovězí maso se dělí na přední a zadní část, avšak rozdělení se neztotožňuje s přední a zadní částí těla zvířete. Hovězí kližka je část masa, která pochází z namáhaných částí nohou nad kolenem. Řadíme jí do tzv. předního hovězího masa, a to i přesto, že kližka může být z předních i zadních nohou. Kližka je typická svým mramorováním - je velmi šlachovitá. Mezi kuchaři je oblíbená pro svou výtečnou chuť a šťavnatost. Výborně se hodí k přípravě gulášů, na dušení či pomalé pečení.
Jak připravit dokonalý guláš
Příprava guláše není vůbec složitá. Základem je vybrat správný kus masa (doporučujeme právě hovězí kližku), použít velké množství cibule a vhodné koření, a dopřát si na vaření dostatečný čas, aby se chuť guláše měla příležitost rozvinout. Tvrdí se, že guláš uležený do druhého dne, je ten nejlepší. S přípravou pravého hospodského guláše, vám pomůže video-recept díky němuž si ho můžete uvařit v klidu domova, kdykoliv na něj dostanete chuť.
Komentáře