Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Raclette je plnotučný polotvrdý sýr s oříškovou chutí, specialita švýcarské kuchyně. A čím se liší od jiných druhů sýrů? Příprava tohoto sýru tkví v jeho rozpouštění a poté servírování s nejrůznějšími pochutinami, což vám navodí tzv. „nebe v puse“.

Raclette je skvělou volbou pro oslavy či jiné společenské události, ať už je plánujete s přáteli či rodinou. Pomalé stolování si díky němu určitě zamilujete, obzvláště jste-li milovníky rozpečených sýrů nebo sýrových přelivů.

Jak připravit raclette

Raclette není pouze název sýru, ale i celého jídla s ním spojeného:

  • Povrch tohoto sýru se rozpouští nad ohništěm či na speciálním grilu. Po rozpuštění vrchní vrstvy se seškrábne jedna porce sýru o váze 150-200 g na talíř a s připravenou přílohou vytvoří dokonalý pokrm.
  • Sýr lze ale také rozpouštět přímo na vybraných surovinách. Je to jen na vás.
  • Přílohou bývá čerstvá nebo nakládaná zelenina – např. houby, cibulky, okurky. Chuť sýru podtrhnou sušší salámy a uzeniny. Bát se nemusíte ani kombinací s ovocem, např. fíky, hrušky nebo hroznové víno se k raclette skvěle hodí.
  • Pro větší zasycení zvolte jako přílohu vařené brambory ve slupce nebo libovolné pečivo. Rozpuštěným sýrem můžete polévat předem připravené maso nakrájené na plátky.
  • Jaké suroviny jsou skvělé v kombinaci s raclette: jakákoliv čerstvá zelenina, olivy, nakládaná sušená rajčata, uzeniny (i ty pikantní), brambory, cibule, lilek, pečivo, ořechy, žampiony, tenké plátky masa, mořské plody, studené omáčky, ale i čerstvé bylinky na dochucení.

Pokud si chcete raclette dopřávat s rodinou či přáteli častěji, zvažte koupi zařízení zvaného racletton (známý i jako raclette gril) - grilu s malými pánvičkami a horní grilovací deskou. Každý host tak může mít svou vlastní pánvičku s rozpouštějícím se sýrem a sám se obslouží. Na horní desce grilu můžete připravit předem naložené tenké plátky masa.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky