Co je to AB? Je to máslo, není to máslo... Jestli tápete, poradíme vám, o co jde
Pod značkou AB si každý okamžitě představí jihočeské máslo s červeným označením AB. Ve skutečnosti se o máslo nejedná - je to kvalitní tuk, který obsahuje 78 % směsného tuku s obsahem 47 % tuku mléčného.
Jihočeské AB se řadí mezi kvalitní jemné a dobře roztíratelné tuky s příjemnou chutí i vůní. Je lehce stravitelné, hodí se i pro bezlepkovou stravu. Neobsahuje žádné emulgátory a konzervanty. Skládá se z živočišného, ale částečně i z rostlinného tuku.
Mohlo by vás zajímat
Co si představit pod písmeny AB
I když takový tuk vypadá jako máslo a mnohdy je v obchodech ve stejném regálu s máslem, máslo to není. Pokud by bylo, muselo by obsahovat výhradně mléčný tuk. Směsné tuky ho obsahují jen malé množství, to ale neznamená, že ho jako máslo nemůžeme používat. Chutná nejen na pečivu, ale můžeme s ním péct moučníky, připravovat krémy, pomazánky, drobenku i jíšku.
Směsný tuk bývá levnější než máslo, proto ho využíváme k pečení nejrůznějších sladkostí - například báječné vánočky, s kterou vám poradíme v našem videu:
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Kachna s jablky a cibulí: Šťavnaté lahodné masíčko s křupavou kůrčičkou získáme dlouhým pečením
Pět slavných jídel a tajemství jejich názvu: Palačinky crêpe Suzette na počest královy milenky, steak Wellington podle vojevůdce
Co je to divoké koření? Nezaměnitelná vůně, bez které se spousta pokrmů neobejde
Komentáře