Crème patissière je žloutkový krém z 5 ingrediencí, hotový během chvilky
Žloutkový krém je český název pro Crème patissière. Jedná se o směs žloutků, mléka, cukru, škrobu a vanilky. Vzniklý krém konzistence pudinku se dále šlehá s máslem nebo smetanou.
Crème patissière - žloutkový krém patří mezi základy pro cukráře a pekaře. Bez znalosti přípravy tohoto jemného krému nemůžeme plnit klasické zákusky, v jejichž receptu je Crème patissière uvedený. Poradíme, jak ho připravíte:
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Z čeho připravíme Crème patissière
Základní recept z 5 ingrediencí pro začátečníky:
- 250 ml mléka
- 50 g cukru
- 25 g kukuřičného škrobu
- 3–4 žloutky (60 g)
- 30 g másla
Připravíme si vanilkovou pastu, lusk nebo aroma, popřípadě pár kapek rumu.
Jak uvařit Crème patissière
Připravíme si nádoby na vodní lázeň nebo riskneme vaření krému v kastrůlku:
- V misce rozmícháme žloutky s vanilkou a škrobem. Misku položíme na hrnec s vařící se vodou a pilně mícháme, dokud nevznikne hustá kaše, která se odlepuje od stěn misky. Během míchání přisypeme moučkový cukr a rum.
- Misku vložíme do nádoby se studenou vodou a elektrickým šlehačem šleháme, dokud není krém vlažný - pak do něj přidáme na kousky pokrájené změklé máslo a došleháme do nadýchaného jemného krému.
Do žloutkového krému můžeme přišlehat další kousek másla nebo ušlehanou šlehačku - bude nadýchanější a bude ho více. Hodí se na promazání dortů, řezů a zákusků, ale také k plnění věnečků, makronek, profiterolek, eclairek nebo do pohárů.
Komentáře