Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Žloutkový krém je český název pro Crème patissière. Jedná se o směs žloutků, mléka, cukru, škrobu a vanilky. Vzniklý krém konzistence pudinku se dále šlehá s máslem nebo smetanou.

Crème patissière - žloutkový krém patří mezi základy pro cukráře a pekaře. Bez znalosti přípravy tohoto jemného krému nemůžeme plnit klasické zákusky, v jejichž receptu je Crème patissière uvedený. Poradíme, jak ho připravíte:

Z čeho připravíme Crème patissière

Základní recept z 5 ingrediencí pro začátečníky:

  1. 250 ml mléka
  2. 50 g cukru
  3. 25 g kukuřičného škrobu
  4. 3–4 žloutky (60 g)
  5. 30 g másla

Připravíme si vanilkovou pastu, lusk nebo aroma, popřípadě pár kapek rumu.

Jak uvařit Crème patissière

Připravíme si nádoby na vodní lázeň nebo riskneme vaření krému v kastrůlku:

  • V misce rozmícháme žloutky s vanilkou a škrobem. Misku položíme na hrnec s vařící se vodou a pilně mícháme, dokud nevznikne hustá kaše, která se odlepuje od stěn misky. Během míchání přisypeme moučkový cukr a rum. 
  • Misku vložíme do nádoby se studenou vodou a elektrickým šlehačem šleháme, dokud není krém vlažný - pak do něj přidáme na kousky pokrájené změklé máslo a došleháme do nadýchaného jemného krému.


Do žloutkového krému můžeme přišlehat další kousek másla nebo ušlehanou šlehačku - bude nadýchanější a bude ho více. Hodí se na promazání dortů, řezů a zákusků, ale také k plnění věnečků, makronek, profiterolek, eclairek nebo do pohárů.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky