Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Deset nejčastějších otázek a odpovědí na téma rybíz. Jak ho nejlépe zpracovat a na co všechno se dá využít
Zdroj: Pixabay

Rybíz najdeme snad na každé zahrádce. Není divu, snadno se pěstuje a při dobré péči přináší spolehlivou úrodu. Používáme ho do chutných moučníků, vaříme z něho marmeládu a snadno ho zmrazíme pro pozdější využití.

  1. Jaké jsou druhy rybízu?
  2. Jak sklízet (obrat) rybíz?
  3. Co dělat s rybízem?
  4. Jak vypeckovat rybíz?
  5. Jak odstopkovat rybíz?
  6. Jak odšťavnit rybíz?
  7. Jak se zavařuje rybíz?
  8. Jak uchovat rybíz?
  9. Jak dlouho vydrží rybíz v lednici?
  10. Co upéct s rybízem?

1

Jaké jsou druhy rybízu?

Co se týče barevnosti, rozlišujeme rybíz červený, žlutý a černý. Pěstovat můžeme různé odrůdy, které se liší termínem dozrávání, vzhledem, chutí a velikostí plodů. Pěstovat je můžeme v keřové nebo stromkové formě, péče o keře je snazší. Udržujeme je nezahuštěné, prosvětlovací řez provádíme velmi brzy zjara. Dřevinám velmi prospěje přihnojení kompostem nebo např. Cereritem. Jejich okolí udržujeme nezaplevelené. Červený rybíz je skvělý do džemu, bílý rybíz na přípravu džemu kombinujeme např. s meruňkami. Černý rybíz je velmi zdravý, dá se z něho připravit dokonce džem bez vaření.

2

Jak sklízet (obrat) rybíz?

Rybíz obvykle trháme se stopkami a teprve doma ho obereme. Má to výhodu, že z plodů zbytečně neodtéká šťáva. Takto sklizený je také trvanlivější a můžeme ho krátkodobě skladovat v chladu, nejlépe v lednici. Pokud rybíz budeme zpracovávat hned po natrhání, můžeme ho sbírat i bez stopek. Jde to rychle a doma rybíz jen propláchneme chladnou tekoucí vodou - nejlépe v děrované misce, poté necháme okapat. Sklízíme pouze dobře vyzrálý rybíz. Většinou dozrávají nejdříve dobře osluněné plody, ale na níže položených větvičkách kuličky zrají později. Má to výhodu, že rybíz můžeme sklízet v průběhu delšího období a využít opakovaně např. na koláč. Bobulky červeného a bílého rybízu, jakmile dozrají, zůstávají dále na keřích, jen postupně sesychají. S černým rybízem je to ale jinak - jakmile dozraje, brzy začne opadávat. Proto černý rybíz musíme včas otrhat. U černého rybízu je zajímavé i to, že na kranečkách postupně dozrávají pouze některé kuličky, ale jiné zrají později, z toho důvodu černý rybíz často sklízíme "po kuličkách".

3

Co dělat s rybízem?

Rybíz, přestože je kyselejší, je vhodný do různých pohárů a lze ho přidávat do lahodných krémů z tvarohu, smetany nebo jogurtu. Zdobíme jím kaše. Používáme ho do koláčů a bublanin, je vhodný i do nepečených dobrot. Rybíz, stejně jako další druhy drobného ovoce, velmi snadno zmrazíme a využijeme do moučníků podle potřeby. Nejlepší je samozřejmě čerstvý, ale zmražený je také výborný.

4

Jak vypeckovat rybíz?

Na odstranění droboučkých peciček použijeme mechanický nebo elektrický odšťavňovač. Mechanický známe ještě od našich babiček. Získáme rybízovou šťávu, kterou po doplnění cukrem využijeme např. na přípravu marmelád a džemů. Velkou výhodou rybízu je výrazná želírovací schopnost. Rybíz do marmelády často kombinujeme s jiným ovocem, které má naopak slabší želírovací schopnosti - např. s třešněmi, višněmi, jahodami nebo malinami. Tyto druhy ovoce jsou často chuťově atraktivnější a často i vzácnější než rybíz. Kombinujeme červený rybíz s červeným ovocem a bílý rybíz s meruňkami nebo broskvemi, protože se k sobě barevně více hodí. Černý rybíz má velmi výraznou chuť, proto ho raději s dalším ovocem nemícháme. Pokud máme černého rybízu jen málo, nastavíme ho při vaření džemu červeným rybízem.

5

Jak odstopkovat rybíz?

Návod na rychlé odstopkování rybízu se nachází pod radou číslo tři. Postup je velmi jednoduchý. Do dřezu postavíme velké síto nebo děrovanou misku (slouží k oplachování ovoce) a do ní vložíme přibližně tři velké hrsti dobře zralého rybízu (správné množství rychle odhadneme). Pustíme chladnou vodu (nejlepší je sprchový rozstřikovač) a jednou rukou lehce kroužíme rybízem - opatrně, abychom kuličky zbytečně nepomačkali a nevytékala z nich šťáva. Stopky se při pohybu naší ruky od zralých kuliček velmi rychle oddělí a dokonce shromáždí do jednoho místa. Pak je vyjmeme a rybíz odsypeme. Do děrované misky nasypeme další dávku rybízu a postup opakujeme. Tímto jednoduchým způsobem si ušetříme spoustu času. Odstopkovaný rybíz pak můžeme využít na chutnou bublaninu nebo z něj uvařit marmeládu. Může se stát, že kuličky některých odrůd rybízu (např. bílého) drží na stopkách pevněji, ale většinou jde odstopkování snadno.

6

Jak odšťavnit rybíz?

Odšťavněný rybíz potřebujeme především na přípravu marmelády nebo džemu. Máme více možností: 

  • Rybíz můžeme odstopkovat a poté krátce povařit, na závěr ho protlačit přes cedník. Pak se pustíme do vaření marmelády. Nepotřebujeme žádný drahý přístroj.
  • Můžeme využít mechanický lis na ovoce, který známe od našich babiček. Přístroj je jednoduchý a práce s ním jde rychle.
  • Také lze využít elektrický odšťavňovací přístroj, který si poradí i s tímto druhem ovoce. Vybereme si některý ze šnekových odšťavňovačů. Dobře se s nimi pracuje a využijeme je i na další druhy drobného ovoce (např. maliny, ostružiny). Tyto přístroje mají dobrou výtěžnost a budou se hodit i na zpracování jiného ovoce a zeleniny. 

Zbytky, které získáme po odšťavnění, se dají usušit pomocí domácí sušičky a lze je využít na přípravu sušených ovocných čajů.

7

Jak se zavařuje rybíz?

Velmi jednoduchým a praktickým způsobem uskladnění rybízu je mražení, máme-li v mrazničce místo, do zaváření se nepouštíme. Přesto jedním oblíbeným způsobem, jak zavařit rybíz, je zaváření na způsob brusinek. Podáváme je především ke svíčkové omáčce, hodí se pod maso i do guláše. Podle základního receptu smícháme v hrnci odstopkovaný rybíz, cukr a koření, necháme alespoň 12 hodin odpočívat bez míchání na chladném místě a potom směs povaříme asi 20 minut. Nalijeme do skleniček a sterilujeme. Podle některých receptů přidáváme rum nebo ocet.

8

Jak uchovat rybíz?

Krátkou dobu nám rybíz vydrží uložený v lednici. Jednoduchým a šetrným způsobem uchování je mražení. Obvyklý způsob využití rybízu je vaření džemů, příprava sirupů nebo zavařování. Červený rybíz má výhodu, že na rozdíl od jiných druhů ovoce, vydrží déle na keřích, aniž by opadal. Nemusíme tedy příliš spěchat s jeho sběrem. Toto však neplatí pro černý rybíz, který po dosažení zralosti velmi brzy opadává. Černý rybíz je cennou surovinou pro výrobu marmelády zasyrova.

9

Jak dlouho vydrží rybíz v lednici?

Rybíz k rychlé spotřebě lze trhat i bez stopek, ale pokud potřebujeme, aby déle vydržel, vždy ho trháme se stopkami. Rozložíme ho na tác nebo na plech a uložíme do lednice. Rybíz opláchneme až před použitím, nikdy ho neumýváme před uložením, protože by pak vydržel kratší dobu. Pokud je ovoce kvalitní, suché a nepřezrálé, sklizené se stopkami, vydrží i několik dnů. Nicméně čím dříve ho zpracujeme, tím lépe. Jednoduchým způsobem ukládání je mražení. Rybíz lze i zavařit, použít na přípravu marmelády, džemu, sirupu, nebo dokonce sušit. 

10

Co upéct s rybízem?

Rybíz je výborný do koláčů a bublanin. Pokud ho použijeme na pečení, můžeme ho sklízet i bez stopek, ušetříme si tím čas. V tom případě ho však musíme co nejdříve po natrhání zpracovat. Doma ho jen propláchneme v chladné vodě (nejlépe v děrované misce) a necháme chvíli okapat. Můžeme ho také osušit na utěrce. Rybíz je kyselejší, proto ho před pečením dostatečně osladíme např. chutnou drobenkou.

 

Další tipy a triky