Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Co je nezbytné přidat do velikonoční hlavičky? Jaké maso a bylinky na nádivku použít, aby skvěle chutnala
Zdroj: Toprecepty.cz

Hlavička neboli velikonoční nádivka (sekanice, jeřábek) se často peče během velikonočních svátků. Jaké maso a bylinky na nádivku použít, aby se povedla a skvěle chutnala.

Původní recept místo pečiva obsahoval slanou krupicovou kaši a místo sněhu se kypřilo droždím.  Vejce a bylinky jsou beze změny. Můžete zkusit oba postupy a zjistit, která hlavička je chutnější.

Proč se jí říká hlavička

Název hlavička má od telecí nebo kůzlečí hlavy, která bývala často její hlavní součástí.

Kdy hlavičku pečeme

Vzhledem k půstu se hlavička tradičně peče v sobotu v podvečer a konzumuje po Vzkříšení nebo tedy po slunce západu. Tehdy oficiálně končí půst. 

Co v nádivce nesmí chybět

Maso

Může být i vařené čerstvé, ale hlavně uzené, někdy v kombinaci 2-3 druhů. Ať už zvolíte vepřové nebo drůbeží, králičí, jehněčí či telecí, vždy to bude dobrota. Uzené maso (bůček, ramínko, ocásky=křížové kosti, krkovice apod.) kupte tepelně neupravené (na vaření) v množství asi 3/4 kg na jeden plech. Maso uvařte v mírně osolené vodě zvolna doměkka. Vývar nevylévejte, použijete ho k zvlhčení nádivky. Uzené maso totiž dodá hlavičce i vývaru tu správnou chuť. Maso nakrájejte na kostičky a vývar nechte zchladnout. Někdo místo vývaru z masa používá mléko, ale připravuje se o chuť.

Pečivo

Většinou rohlíky nebo veka či housky nakrájené na kostky. Můžete zkusit nechat kostičky pečiva v troubě nebo na pánvi dorůžova opéct, protože tak méně nasáknou tekutinu a hlavička nebude mazlavá. Na 1 klasický hluboký plech většinou stačí 10 rohlíků.

Místo pečiva můžete jako v původním receptu zkusit uvařit slanou kaši z 1 litru osoleného mléka a 100-120 g hrubé pšeničné krupice. V tom případě počítejte s přídavkem droždí do výsledné hmoty a s časem nutným k vykynutí před vložením do trouby.

Kolik vajec do hlavičky

V zásadě platí, že na 1 rohlík se dává 1 vejce, aby byla nádivka chutná a nadýchaná. Žloutky se dávají zvlášť a z bílků šleháme sníh. Na jaře začínaly slepice po zimě opět nést, takže šetřit vejci nebylo potřeba.

Jaké bylinky do nádivky?

Téměř nezbytné jsou mladé kopřivy, ale můžete projít louku nebo zahradu a nasbírat popenec, řebříček, kontryhel, listy fialek, pampelišek, sedmikrásek, petrželky, pažitky, medvědího česneku, libečku apod. Jen pozor, pampeliška a řebříček bývají nahořklé, nedávejte jich mnoho. Někdy jsou Velikonoce moc brzy a žádné bylinky ještě nejsou vyrostlé. Můžete si některé předem vypěstovat za oknem nebo použít listový špenát + trochu třeného česneku. Bylinky dobře omyjeme a usekáme nadrobno.

Jak postupujeme při přípravě hlavičky

Smícháme nakrájené maso, pečivo a nasekané bylinky. Do vývaru rozkvedláme žloutky, případně okořeníme solí (podle slanosti vývaru), pepřem, špetkou muškátového oříšku nebo květu, skvělý je třený česnek, pokud nemáte medvědí.

Vývarem zalijeme maso s pečivem, promícháme a necháme zvlhčit. Nemačkejte, aby se kostičky pečiva moc nerozmělnily.

Mezitím ušleháme z bílků tuhý sníh. Přidáme ho do hmoty, lehce promícháme, aby se sníh nerozbil. Hmotu vylijeme na hluboký plech nebo pekáč vyložený papírem na pečení nebo vymazaný tukem (můžete i vysypat strouhankou).

Jak nádivku pečeme

Vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a upečeme dočervena. Trvá to asi 20 minut-půl hodiny.

Jak hlavičku podáváme

Ještě vlahou hlavičku nakrájíme na čtverce a můžeme podávat s chlebem (pokud je hodně tučná) nebo nakládanou zeleninou. 

Věříme, že se vám hlavička podaří a pochutnáte si.

Komentáře

satelit: Dobrý den, děkujeme za komentář. Teplota je bez horkovzduchu a věřte, že mnohokrát potvrzená. Doba je ASI půl hodiny. Když uvidíte, že nádivka červená moc rychle, vyjměte ji z trouby :-8

Kdybych to pekla na 200 stupňů, tak to mám za půl hodiny na uhel.

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky