Kdy péct zázvorky, aby do Vánoc změkly? Jak připravit toto tajemné cukroví s vůní zázvoru a čím ho nakypřit
Zázvorky mají rádi ti, kterým vyhovuje tužší a suché cukroví. Jsou na pohled jednoduché a mezi nazdobenými kousky působí obyčejně, ale když je připravíme ve správný čas, budou na Vánoce akorát k jídlu a my ochutnáme cukroví našich babiček.
Pečení zázvorek má svá úskalí a pravidla. Těsto se rádo lepí, na plechu musí před pečením dostatečně dlouho odpočívat a hlavně zázvorky musíme upéct včas před plánovanou konzumací. Upéct zázvorky není jen tak a pro všechny, kdo chtějí proniknout do tajů jejich pečení, jsme natočili názorné video. Vyzkoušejte to s námi.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Zázvorky podle receptu našich babiček
- Na těsto potřebujeme 28 dkg hladké mouky 28 dkg moučkového cukru, 3 žloutky, 1 vejce, 1 lžičku mletého zázvoru (případně i trochu čerstvého), trochu citronové šťávy, na špičku nože cukrářského droždí (amonia). Z uvedeného množství upečeme tři plechy zázvorek.
- Cukr, žloutky, vejce, citronovou šťávu a zázvor třeme 15–20 minut v misce. Pak teprve přidáme cukrářské droždí (amonium) a mouku, část odvážené mouky dáme rovnou na vál, vypracujeme těsto a na vále z něho vyválíme plát o síle 3–5 mm.
- Formičkou, připomínající tvar kořene zázvoru nebo kost, vykrajujeme typické tvary, které rovnáme na mírně vymaštěný plech a necháme je před pečením 24 hodin odpočinout v chladu.
- Pečeme pozvolna v předem vyhřáté troubě (na 170 °C po dobu asi 10 minut). Prochladlé zázvorky sundáváme z plechu. V příliš teplé troubě se zázvorky sice rády zvedají, ale praskají.
- Zázvorky jsou za chvíli po upečení velmi tvrdé, proto potřebují tři týdny na rozležení. Skladujeme je v chladu, v uzavřené papírové krabici, můžeme k nim přidat rozkrojené jablko, aby dříve změkly.
Čím nakypřit zázvorky
Přestože se podle starých receptů našich babiček používalo ke kypření těsta amonium, dnes častěji některé recepty počítají s kypřícím práškem nebo se sodou. I tak zázvorky necháváme vždy nějakou dobu před pečením odpočinout na plechu a pečeme je s dostatečným předstihem, aby se do Vánoc rozležely.
Jde to i bez kypřidla
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Komentáře