Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pečené vepřové koleno je opravdovou pochoutkou, která sice vyžaduje delší čas přípravy, ale zato přinese gurmánský zážitek. Šťavnaté maso s křupavou kůrkou získáme pomalým pečením. Chuť masa zdokonalíme marinádou.

Pečené koleno, kyselá okurka, hořčice, křen, čerstvý chléb a fantastické jídlo je na světě. Příprava tohoto slavnostního a tradičně novoročního pokrmu je jednoduchá, i když vyžaduje více času, aby maso dokonale odpadalo od kosti. Vyzkoušejte náš osvědčený recept s pikantní marinádou a černým pivem, čímž získáte výraznější chuť a nasládlý karamelový výpek. 

Jak chutně připravit koleno k jídlu

Vepřové koleno pečeme nejčastěji s kostí, ale snadno můžeme péct i vykostěné. Pokud budeme koleno marinovat, doporučujeme maso naložit den předem, aby zkřehlo a chutě se propojily. A jak na to?

  1. Na marinované vepřové koleno potřebujete: 1 koleno, sůl podle chuti a černé pivo. Na marinádu potřebujete: 150 ml 10° černého piva, 2 lžíce třtinového cukru, čerstvý zázvor (asi 2 cm), 4 lžíce ostrého kečupu, 1 lžíce sójové omáčky, 1 lžíce dijonské hořčice a 4 stroužky česneku. 
  2. Stroužky česneku oloupejte a rozetřete. Zázvor nakrájejte na proužky. 
  3. V kastrůlku zahřívejte pivo s cukrem, dokud se cukr nerozpustí. Přidejte česnek, zázvor a na mírném ohni vařte 8 minut
  4. Poté přidejte kečup, hořčici, sójovou omáčku, promíchejte a za stálého míchání ještě 5 minut povařte
  5. Koleno nařízněte podél kosti, aby se lépe propeklo a dobře osolte i do všech zářezů.
  6. Dejte koleno do mísy, potřete marinádou, mísu přiklopte a nechte v lednici 24 hodin marinovat.
  7. Koleno i s marinádou dejte do pekáče a podlijte černým pivem
  8. Vložte do vyhřáté trouby na 220 °C a nechte 20 minut maso zatáhnout. Poté snižte teplotu na 150 °C a za průběžného podlívání pivem či výpekem pečte 2–3 hodiny
  9. Podávejte s čerstvým pečivem nebo pečenými bramborami. 

Tip: Pokud nepospícháte, pečte koleno zakryté na nižší teplotu a delší čas. Ideální je na 120 °C asi 6–8 hodin - ke konci pečení teplotu zvyšte a dopečte křupavou kůrku. 

Vepřové koleno marinované a pak pečené v černém pivu si můžete upéct také podle našeho videonávodu, který vás přípravou provede krok za krokem. Dobrou chuť. 

Komentáře

Další tipy a triky