Jak upéct kuře? Jak dlouho a na kolik stupňů je péct, aby bylo šťavnaté a křupavé
Pečení kuřete není věda, ale je důležité dodržet správnou dobu i teplotu. Připravili jsme pro vás praktický návod, který vám pomůže dosáhnout šťavnatého masa s křupavou kůrkou. Naučte se, jak správně kuře upéct.
Pečené kuře patří mezi oblíbená jídla napříč generacemi, vždy si najde místo v kuchyni začátečníků i zkušených kuchařů. Délka pečení záleží na velikosti kuřete i teplotě. Když dodržíte správné postupy, odměnou vám bude šťavnaté maso a lahodná kůrka, kterou si zamiluje celá rodina.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak dlouho péct kuře
Než začnete péct, je důležité kuře správně připravit. Omyjte ho, osušte a dochuťte solí, pepřem, sladkou paprikou a případně dalšími bylinkami. Máte-li čas, můžete kuře přes noc naložit do marinády. Pokud máte rádi kuře s náplní, naplňte ho nádivkou.
- Rozehřejte troubu na 220 °C.
- Kuře vložte do sádlem vymazaného pekáče prsy dolů, podlijte je trochou vody nebo vývaru, přikryjte poklicí nebo alobalem, a dejte péct.
- Po 10 minutách teplotu snižte na 180–200 °C a za pravidelného potírání výpekem pečte zhruba 60–90 minut, podle velikosti kuřete. Samotná stehna jsou upečená zhruba za 45 minut.
- Před koncem pečení můžete kuře otočit a dopékat odkryté. Teplotu zvyšte na 220 °C, potřete výpekem a vypečte si křupavou kůrku.
- Když je kuře upečené, nechte ho ještě 10 minut odpočinout, aby se uvolněná šťáva měla čas vstřebat zpět do masa.
Komentáře