Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak grilovat maso? Odpovíme vám na základní otázky, abyste si  na grilovaném mase opravdu pochutnali
Zdroj: Pixabay, autor: 14070813

Grilovací sezóna je v plném proudu, ale vy se na svoji první ugrilovanou pochoutku teprve chystáte? Poradíme vám pár tipů, jak správně maso ugrilovat, aby všem chutnalo.

Tvrdí se, že grilování je převážně doménou mužů, s našimi tipy ho však zvládne úplně každý. Na grilování není vůbec nic složitého. Stačí si dopředu připravit gril, vybrat správný druh masa, naložit ho do oblíbené marinády a můžete začít. Pokud vám ještě ke grilování bude svítit sluníčko a budete u něj popíjet chlazený nápoj, určitě prožijete krásný den s rodinou nebo partou přátel.

Jaký gril si vyberete je na vás

Hned na začátku je důležité vybrat si, na čem budete grilovat - můžete vybírat mezi grily elektrickými, plynovými nebo grily na dřevěné uhlí. Někteří tvrdí, že grilovat by se mělo na dřevěném uhlí, neboť to masu dodá typickou vůni grilování, ale na druhé straně jsou zastánci plynového grilu, kteří si nemohou vynachválit rychlost přípravy grilu. Každý způsob má svoje a je jen na vás a na vašich možnostech, který gril si domů pořídíte.

Ugrilovat šťavnatý steak není věda

Jak maso na gril připravit, aby bylo lahodné a šťavnaté? Zde od nás máte pár jednoduchých tipů:

  • Na začátku je dobré vybrat správný kus masa, který se pro grilování hodí. Z vepřového masa je nejoblíbenější krkovička, která je díky mramorování tukem šťavnatá. Také se griluje panenka, kotleta nebo žebra. Z kuřecího masa se nejčastěji  grilují prsa, paličky a křídla. U hovězího masa nesáhnete vedle, pokud si vyberete hovězí pupek nebo nízký roštěnec.
  • Maso na steak nenaklepávejte - bylo by méně šťavnaté. Nakrojte ho pouze na krajích na dvou místech, aby se žárem nezkroutilo.
  • Maso si naložte předem - marinád je velká řada. Každá rodina má svou oblíbenou.
  • Solte až těsně před položením na gril nebo těsně před podáváním.
  • Maso si z chladničky připravte alespoň 30 minut před grilováním.
  • Než dáte maso na gril, měl by být pořádně rozpálený. Po vložení na gril nechte maso zatáhnout (zhruba 2 minuty z každé strany) a poté ho už pomalu dopékejte. Buď snižte plamen (pokud máte plynový gril) nebo ho přendejte do chladnější zóny grilu.
  • Po sundání masa z grilu ho nechte ještě 5 minut odpočívat přikryté alobalem. Díky tomu vám z něho nevyteče šťáva a bude křehčí.

Tip: Z bylinek si můžete vytvořit větvičku (třeba tymiánu nebo rozmarýnu) a s ní maso potírejte marinádou (místo štětcem).

Věříme, že teď už se vám grilování masa zaručeně povede. Pokud byste přece jen potřebovali názornou ukázku, podívejte se ve video-receptu na přípravu grilovaných žeber.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky