Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Když se řekne slovo křen, každý z nás si jistě představí dokonale smetanovou omáčku s lehce pikantní štiplavou chutí plnou voňavého křenu. Už se vám taky sbíhají sliny? Ukážeme vám jednoduchý návod, jak si očistit a nastrouhat pořádnou dávku křenu, třeba na zmíněnou omáčku, salát nebo lahodný dip.

Křen selský se pěstuje zejména pro svůj kořen, který má silně aromatickou chuť i vůni. Jeho pěstování je velmi nenáročné, roste na zahrádkách a velmi často se vám může pořádně rozrůst a pomnožit. Obsahuje velké množství zdraví prospěšných látek pro naše tělo, jako je vitamín A, C, minerály draslík, hořčík, nebo třeba železo, jak uvedl ve svém článku server Bylinkovo. Ukážeme vám, jak si takový čerstvý křen správně oloupat a nastrouhat, aby vám z něj nezůstaly žádné zbytky

Jak očistit a nastrouhat křen

Při strouhání můžete použít ochranné brýle.

  1. Připravený křen oloupejte nebo oškrabejte škrabkou.
  2. Použijte jemné struhadlo a opatrně začněte strouhat.
  3. Během strouhání postupně otáčejte.
  4. Strouhejte ho do "špičky", aby nezůstávaly po stranách nenastrouhané části.
  5. Nastrouhaný křen co nejdříve spotřebujte.

Křen selský má opravdu hojné využití, a to jak v kuchyni, tak i třeba v léčitelství. Můžete ho zkombinovat s ovocem, se kterým opravdu skvěle chutná, a vyrobit si dokonalý jablečný křen. Výtečný je také brusinkový dip, který se skvěle hodí např. ke grilování. V sezóně chřipek a nachlazení vám křen pomůže při léčbě kašle a rýmy. Vybrali jsme pro vás pár osvědčených receptů, které určitě stojí za to vyzkoušet. 

Doufáme, že se vám naše tipy líbily, a určitě se s námi podělte o svoje oblíbené recepty z křenu. Za vaši zpětnou vazbu budeme rádi. 

Komentáře

Další tipy a triky